TV: Olympiske magtmænd truer danske journalister

IOC truer danske journalister med sagsanlæg i en sag om påstået dyremishandling ved OL i London

Hestens tunge bliver blålig ved brug af Roll Kur, formentlig på grund af iltmangel. (Foto: Screendump)
Hestens tunge bliver blålig ved brug af Roll Kur, formentlig på grund af iltmangel. (Foto: Screendump)

To danske journalister er efter OL blevet truet af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), fordi de har filmet træningen til ridekonkurrencerne ved OL i London.

Julie Taylor og Luise Thomsen fra det danske site epona.tv ville dokumentere den udbredte brug af en kontroversiel metode til at kue hesten, den såkaldte 'Roll Kur', der af mange betegnes som dyremishandling (se faktaboks).

Det er under OL væltet ind med klager på både Det Internationale Rideforbunds (FEI) facebookside, ligesom også IOC's facebookside er blevet bestormet af vrede mennesker, der vil have den kontroversielle metode fuldstændig forbudt.

Nu har IOC blandet sig med en trussel om sagsanlæg, hvis ikke de danske journalister piller deres video ned fra YouTube.

- IOC forbeholder sig retten og de nødvendige midler i forbindelse med denne sag, inklusive retslige skridt og kompensation for omkostninger og skade, og dertil strafpådragelse, hvis det er passende, lyder det i et brev fra IOC til Julie Taylor og Luise Thomsen.

Nægter at adlyde
Julie Taylor stiller sig uforstående overfor IOC's henvendelse.

- Vi har stået i en offentlig park og filmet ind over hegnet. Det må være en journalistisk ret, hvis man skal dokumentere en vigtig historie. Og der ligger jo masser af OL-klip på YouTube, som de ikke lader til at gøre noget ved. Så hvorfor er de så emsige over vores video? spørger Julie Taylor.

- Egentlig er 'Roll Kur' forbudt, men det er det så ikke alligevel. I FEI's regler står der med småt, at det kun er forbudt, hvis man bruger 'Roll Kur' i mere end 10 minutter. Det er så mærkelige og kryptiske nogle regler, at de fleste journalister fra større medier ryster på hovedet og går deres vej. Det er for svært at forstå.

Hvorfor forbyder man det ikke bare én gang for alle? Det ville vel stille alle ryttere lige?

- Alle de store stævner koster penge at afholde. Så enten skal man have en rigmand, eller sælge en masse billetter. Man sælger kun en masse billetter, hvis der kommer store stjerner. Og de store stjerner kommer kun, hvis de ved, at dommere og stewards vil se igennem fingre med Roll Kur. Der er ikke så meget, FEI kan gøre ved det. De kan ikke få nogen til at håndhæve et forbud.

- De vildeste præstationer, man ser ved et ridestævne, er når hesten er bange og springer rundt som en gummibold. Det kan man kun få den til, ved at være pisse led ved den, siger Julie Taylor, der har svaret IOC, at hun ikke har i sinde at pille sin London-video (se video over artikel) ned fra YouTube.

1 af 2 Den svenske rytter Patrik Kittel er en af dem, som bruger den såkaldte Roll Kur til at få sin hest til at makke ret, blandt andet under OL i London. Men det er strengt forbudt at filme, når han gør det, mener IOC, der nu truer med retslige skridt overfor to danske journalister. (Foto: AP)
2 af 2 Hestens tunge bliver blålig ved brug af Roll Kur, formentlig på grund af iltmangel. (Foto: Screendump)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen