Mystisk: Armstrong slap for dopingkontrollen

Han havde netop løbet overraskende hurtigt og fået en andenplads i sin debut - men Lance Armstrong slap højst overraskende for at blive dopingtestet

Lance Armstrong slap for dopingtest. (Foto: AP)
Lance Armstrong slap for dopingtest. (Foto: AP)

Var det mistænkelig forskelsbehandling eller blot en uheldig tilfældighed, at Lance Armstrong efter sin flotte debut i triatlon ikke blev dopingtestet?

Det spørgsmål stiller flere sig selv om, fordi Lance Armstrong efter en flot andenplads i et professionelt triatlon-løb i Panama helt imod sædvane ikke blev dopingtestet.

Det er den danske triatlet Rasmus Henning, der højst overraskende blev slået af Armstrong i Panama, som afslører at arrangørerne brød en tradition om at dopingteste top 3 efter løbet.

- Jeg blev tilfældigt udtaget til dopingkontrol som nummer 4, og det har jeg intet problem med, men mange undrede sig over, at top-3 hos herrerne ikke blev testet her i Panama, og det undrer også mig, siger Rasmus Henning på sin hjemmeside.

Sensationel Armstrong slog dansker

Lance Armstrongs fond til kamp mod kræft, Livestrong, er i år partner med arrangørerne af Ironman-serien. Kort efter løbet prydede et stort interview med den tidligere Tour-vinder da også arrangørernes hjemmeside, som hyldede texanerens præstation.

Armstrong var ikke overraskende suveræn i cykel-delen, men også i løbet var den syvdobbelte Tour de France-vinder overbevisende. Han løb den halve maratondistance, 21,1 kilometer, på 1 time og 17 minutter - blot ni sekunder langsommere end Rasmus Henning. Løbets samlede vinder, Bevan Docherty fra New Zealand løb distancen i heftige 1.12.50 og lagde afstand til Armstrong på de sidste kilometer.

Lance Armstrong slap forrige uge ud af de amerikanske myndigheders kløer, da anklagemyndigheden besluttede at henlægge en verserende sag mod den syvdobbelte Tour de France-vinder.

Armstrong er lettet: Jeg åbnede en kold øl

Blandt andet derfor vækker det undren i feltet, at en helt fast procedure med at kalde top 3 til dopingkontrol ikke blev fulgt denne gang.

- Jeg kan ikke komme i tanke om andre gange, hvor man ikke har testet top 3, men kun fra 4 og ned, som det var tilfældet i dag. Det kan selvfølgelig være et tilfælde, men generelt er det skuffende, hvis top 3 ikke testes i alle konkurrencer, for arrangørerne holder præmiepengene tilbage i 2-3 måneder indtil der er svar på prøven, og top 3 henter 75 procent af præmiepengene, så det giver ikke mening, siger Rasmus Henning.

Imponerende af Armstrong
Danskeren udtrykker overraskelse over Lance Armstrongs præstation i det afsluttende løb.

- Jeg ender med kun at løbe 10 sekunder bedre end ham, så det var en imponerende præstation af Armstrong i dag. Jeg sagde inden racet, måske lidt kækt, at vi skulle passe på med ikke at blive 'Lanced' - det vil sige slået af Armstrong, og jeg vil godt erkende, at jeg måske undervurderede hans løbeevner en smule. Så jeg var en af de første i dag, der blev Lanced, men det er jeg også stor nok til at erkende, og jeg kan godt tåle drillerierne, siger Rasmus Henning.

Lance Armstrong selv har ikke kommenteret den manglende dopingprøve - ligesom arrangørerne ikke har det.

Efter løbet var Lance Armstrong overrasket over, hvor taktisk løbet havde været. Også cykel-delen.

- Det var meget anderledes end jeg troede. Hvis jeg skal opsummere med et ord, er det 'taktisk'.

Om sin præstation i løbet, hvor han holdt sig i spidsen mange kilometer og kun blev overhalet fa Docherty, der har vundet medaljer ved OL, sagde Amstrong.

- Jeg har løbet meget. Det er ingen hemmelighed, at det er sådan du gør dig gældende her. Det er den måde, du vinder konkurrencer på. På et tidspunkt i mit liv var jeg en ok løber, så jeg skal bare finde tilbage til det. Jeg må blive ved, tabe mig, arbejde på mine skridt og holde mig fri af skader, lød Armstrongs analyse ifølge Ironman.com.

afst Lance Armstrong doping