Bent Larsen død

Den største danske skakspiller gennem tiderne er død i Buenos Aires

Bent Larsen mod de finske stormester Vesterinen. (Foto: Lehtikuva OY)
Bent Larsen mod de finske stormester Vesterinen. (Foto: Lehtikuva OY)

Den bedste danske skakspiller gennem tiderne, Bent Larsen, er død.

Stormesteren døde i går torsdag den 9. september 2010 i Buenos Aires efter kort tids sygdom. Han blev 75 år.

Larsen har gennem mange år lidt af sukkersyge, men om det er årsagen til hans død, vides endnu ikke.

Ekstra Bladets mangeårige skakredaktør var sidst i 60'erne og op gennem 70'erne verdens bedste turneringsspiller.

- Bent Larsen var i særklasse og et forbillede for en hel generation af skakmestre over hele verden, siger formanden Dansk Skak Union, Lars-Henrik Bech Hansen, i en pressemeddelelse.

- Mens han var på toppen vandt han turneringer foran verdenseliten, inklusive syv verdensmestre, og han var sin tids eneste vestlige udfordrer mod den sovjetiske skak-dominans. Hans betydning for skak i Danmark som skakspiller og inspirator er uovertruffen, og hans resultater og partier vil for altid stå mejslet ind i dansk og international skakhistorie, siger Bech Hansen.

Stoppet af Bobby Fischer
I længere matcher mod en enkelt stærk modstander havde Larsens aggressive og intuitive spil dog en tendens til at blive pillet fra hinanden.

Larsen tabte således stort til Bobby Fischer i semifinalen i kvalifikationsturneringen (også kaldet 'kandidatturneringen') frem mod VM-matchen i 1972, hvor Fischer endte med at knuse Sovjetunionens Boris Spasskij i Reykjavik og gøre sig til verdensmester.

Yderligere to gange måtte den danske stormester se sig stoppet i semifinalen i kandidatturneringen.

Bent Larsen har fået en skakåbning opkaldt efter sig. Den starter noget uortodokst med trækket b2-b3, som på indirekte vis forbereder et pres mod sorts kongestilling. Larsen har en omfattende skaklitteratur bag sig og var kendt for sin pædagogiske evner i formidlingen af tankesporten.

Thisted-fødte Larsen boede siden starten af 1970'erne i Las Palmas i Spanien, hvorfra han flyttede til Buenos Aires med sin argentinske kone i 1982.