Omstridt IOC-præsident død

Den tidligere præsident for Den Internationale Olympiske Komité, Juan Antonio Samaranch, er død af hjertesygdom

Det kastede en skygge over Juan Antonio Samaranchs omdømme, at den britiske journalist Andrew Jennings gravede ivrigt i hans tætte forhold til det fascistiske Franco-styre i Spanien. Han ses her under IOC's kongres i København i oktober sidste år. (Foto: AP)
Det kastede en skygge over Juan Antonio Samaranchs omdømme, at den britiske journalist Andrew Jennings gravede ivrigt i hans tætte forhold til det fascistiske Franco-styre i Spanien. Han ses her under IOC's kongres i København i oktober sidste år. (Foto: AP)

Den tidligere præsident for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), spanieren Juan Antonio Samaranch, er død. Han blev 89 år.

- Komiteen er dybt bedrøvet over at erfare, at Juan Antonio Samaranch er død, udtaler IOC.

Samaranch, der blev udnævnt til livsvarigt æresmedlem, da han trådte tilbage i 2001, blev i søndags indlagt på et hospital i Barcelona med akutte hjerteproblemer.

Juan Antonio Samaranch, der blev født i 1920 i Barcelona, var gennem årtier en omstridt person i den internationale idrætsverden - ikke mindst fordi han byggede sin karriere som idrætspolitiker op under general Francos fascistiske styre i Spanien.

I hans 21 år lange embedsperiode som IOC-præsident leverede Samaranch overbevisende organisatoriske og finansielle resultater, men samtidig fik IOC et negativt ry på grund af bestikkelsesaffærer og præsidentens skeptiske holdning til doping-bekæmpelse.

Ambassadør i Sovjet
Samaranch fik sin første fremtrædende position, da han var chef de mission for de spanske deltagere ved de olympiske lege i 1956, 1960 og 1964. Det førte frem til, at han blev valgt til Den internationale den olympiske Komité i 1966.

I 1967 blev han spansk sportsminister, og efter general Francos død i 1975 blev han sendt til Moskva som ambassadør i Sovjetunionen.

Det gav Samaranch chancen for at etablere vigtige kontakter til idrætsorganisationer i den tredje verden - noget der hjalp ham til at efterfølge lord Killanin som IOC-præsident i 1980.

Fuldt professionelt OL
I begyndelsen af sin præsidentperiode styrede Samaranch den olympiske bevægelse gennem to olympiske lege i træk med stormagts-boykot.

De vestlige lande boykottede under ledelse af USA legene i Moskva i 1980 i protest mod den sovjetiske invasion af Afghanistan, og fire år senere gjorde Sovjetunionen og østbloklandene gengæld, da USA var vært for legene i Los Angeles.

Legene i 1984 blev imidlertid en stor økonomisk succes, og det var første gang, at deltagerne i hovedidrætsgrenene - især atletik og svømning - var fuldt professionelle.

Samaranchs ultimative succes fandt sted i 1992, da legene blev holdt i hans fødeby Barcelona. Legene tiltrak gigantiske sponsormidler, og indtægterne fra tv-rettigheder nåede uanede højder.

Doping
Doping-spørgsmålet kom frem i forreste række efter OL i Seoul i 1988. Her fik canadieren Ben Johnson frataget sin guldmedalje og verdensrekord i 100 meter-løb på grund af doping. En efterfølgende undersøgelse af den canadiske regering fandt beviser for, at doping var udbredt inden for atletikken.

En stribe doping-sager op gennem 1990'erne fik IOC til at sammenkalde en antidoping-konference i 1999. Det førte til dannelsen af den verdensomspændende antidoping-organisation WADA.

Juan Antonio Samaranchs navn var ikke som sådant indblandet i doping-sagerne, men WADA's første formand, Dick Pound, sagde offentligt, at 'Samaranch aldrig har været en entusiastisk tilhænger af kampen mod doping.'

Salt Lake-bestikkelsen
Allerede inden antidoping-konferencen blev en bestikkelsesaffære føjet til skandalerne. Det blev i 1998 afsløret, at nogle medlemmer af IOC havde modtaget bestikkelse for at arbejde for, at Salt Lake City kunne få de olympiske vinterlege i 2002.

Samaranch trådte i 2001 tilbage, men han var aktiv til det sidste og deltog f.eks. i IOC's kongres i Bella Center i København i oktober i fjor. Her talte ham varmt for Madrids kandidatur som værtsby for OL i 2016, men vinderen blev brasilianske Rio de Janeiro.