Rugby-stjerne springer ud af skabet

Holdkammeraterne ved det godt, men nu ved offentligheden også, at walisisk landsholds-legende er bøsse

Gareth Thomas (med bolden) i en landskamp mod Australien. (Foto: AP)
Gareth Thomas (med bolden) i en landskamp mod Australien. (Foto: AP)

- Jeg var ikke sikker på, at jeg ville fortælle, at jeg er bøsse, for jeg er ærligt talt bange for folks reaktioner og den effekt, det kan få for min familie, siger 35-årige Gareth Thomas.

Han er netop sprunget ud som bøsse efter mange år 'i skabet', og det har ikke været let for waliseren, der har spillet 100 landskampe - i rugby, hvor homoseksualitet er et stort tabu.

Han fortæller til avisen Daily Mail, at han har vidst, at han var bøsse, siden han var 16-17 år, men ikke selv ville acceptere det.

Mest macho sportsgren
- Rugby er den hårdeste, mest macho sportsgren, og dermed følger et image. På mange måder er det barbarisk, men jeg kunne aldrig være sprunget ud, da jeg brød igennem og vandt respekt som spiller. Rugby var hele mit liv, og jeg var ikke parat til at risikere at miste alt det, jeg elskede, siger han.

- Jeg har været igennem alle mulige følelser fra tårer, vrede og anger til total fortvivlelse, siger Gareth Thomas, der ikke ønsker at være kendt som 'den homoseksuelle rugbyspiller'.

- Jeg er først og fremmest rugbyspiller. Og jeg er en mand. Jeg er tilfældigvis bare bøsse. Men det er irrelevant. Hvad jeg laver udenfor banen har intet at gøre med det, jeg har opnået i rugby, siger Thomas. Og det er ikke småting.

Ægteskabet røg i vasken
Han debuterede for Wales i 1995 og blev i 2007 som landsholdsanfører den første waliser, der nåede 100 landskampe. Han har desuden vundet titler både nationalt og internationalt for Cardiff og franske Toulouse.

Fra 2002 til 2006 var han gift med barndomskæresten Jemma, men da ægteskabet røg i vasken, brød Thomas sammen og kom ud af skabet overfor sin landstræner, der havde gættet det.

- Han fortalte to af mine holdkammerater det, Stephen Jones og Martyn Williams, og da jeg sad i baren og ventede på dem, var jeg rædselsslagen ved tanken om, hvad de ville sige.

Sende positivt budskab
- Men de kom ind, klappede mig på ryggen og sagde, 'vi er ligeglade. Hvorfor har du ikke fortalt os det noget før'.

- To af mine bedste venner i rugby ikke så meget som blinkede med øjnene. Martyn sagde, at han ikke havde den fjerneste ide om det og aldrig ville have gættet det, siger Gareth Thomas til Daily Mail.

Han fortæller også, at hans holdkammerater i Cardiff Blues er klar over det, men at de tilsyneladende alle er ligeglade.

Han erklærer desuden, at han ikke er på nogen form for korstog, men at han håber, at han kan sende et positivt budskab til andre bøsser ved at stå frem - i øvrigt som den første aktive rygbyspiller i britisk sportshistorie.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind