Æres-fascist til Frede: Velkommen i IOC

Kronprins Frederik er netop blevet valgt som nyt medlem af IOC

Her ses Juan Antonio Samaranch heile til ære for den daværende spanske diktator Franco. Samaranch er nummer fem fra venstre
Her ses Juan Antonio Samaranch heile til ære for den daværende spanske diktator Franco. Samaranch er nummer fem fra venstre

Kronprins Frederik blev i dag budt velkommen med åbne arme i IOC-familien. Armene tilhører den erklærede fascist Juan Antonio Samaranch, der er familiens ærespræsident til sin død.

Det kan Ekstra Bladet fortælle, efter vi i denne uge spurgte Samaranch til det historiske billede fra 1974, hvor han heiler for at hylde den spanske diktator Francesco Franco.

Juan Antonio Samaranch ville ikke forholde sig til sin egen fortid, men nøjedes med at slå fast, at det er ’bekvemt’ for IOC, at få kronprinsen ind i broderskabet.

- Hr Samaranch, jeg er fra Ekstra Bladet og har et spørgsmål angående den danske kronprins. Hvis kronprinsen spørger til dit syn på fascist-regimet, hvad vil dit svar så være?

- Han… ehm… Han skal ikke spørge mig om det. Han skal spørge IOC-præsidenten, Rogge, eller vice-præsidenten. Hvis han spørger mig, vil jeg sige, at det er meget bekvemt for IOC, at få en kronprins hos os som IOC-member.

- Ok, men du ville ikke fortælle ham, hvorvidt du er for eller imod fascist-regimet?

- Jeg vil gerne have prinsen i IOC.

- Ok, men hvad så med det billede fra 70'erne, hvor du står og heiler?

- Det ved jeg ikke.

- Der findes det her billede, hvor du står og heiler i Spanien?

- Det er meget lang tid siden. Det er en lang historie at forklare, siger Samaranch og forlader Ekstra Bladets udsendte. Samaranch var IOC-præsident fra 1980 til 2001.