Annonce:
Annonce:

Mange alvorlige sportsskader kan undgås

Fire ud af fem korsbåndsskader er unødvendige. Tilpasset opvarmning gør forskellen, siger Team Danmark-læge

Annonce:

Mange alvorlige sportsskader kunne undgås og sikre, at professionelle fodboldspillere, håndboldspillere og andre danske elitesportsudøvere efter deres karriere kan leve et liv uden mén.

Den rette opvarmning kan ifølge læge Morten Storgaard fra Team Danmark gøre en markant forskel.

- Fire ud af fem korsbåndsskader kan man undgå med forebyggende arbejde, siger Morten Storgaard.

- Korsbåndsskader er noget af det værste. Får man en korsbåndsskade, så viser statistikken, at man har svær slidgigt i knæet 20 år efter.

- Det vil sige, at hvis man som 16-20-årig river korsbåndet over, så er man invalid, når man bliver 40 år, forklarer Team Danmark-lægen.

Det betyder, at en del elitesportsfolk får problemer senere i livet.

- De skader, der giver varige mén, er akutte knæskader og ankelskader, hvor der rives ting i stykker.

Annonce:

- Man kan godt få sportsfolkene på banen igen, men det bliver aldrig så godt som før, og de slides i stykker, fordi vævet ikke er, som det skal være, siger Morten Storgaard.

Team Danmark arbejder sammen med 18 elitekommuner om at gøre sportsudøvere og trænere bevidste om, at de alvorlige skader i mange tilfælde kan undgås.

Morten Storgaard henviser til den norske fysioterapeut Grethe Myklebust, der har haft stor succes med et projekt i Norge.

- På et år reducerede hun antallet af korsbåndsskader til en femtedel. Det er ekstremt. I stedet for at lade sportsfolkene lave almindelig opvarmning, skulle de lave nogle andre øvelser.

- To år efter at hun havde forladt dem, var de holdt op med at bruge hendes øvelser, og så var der igen fem gange så mange skader, siger Morten Storgaard.

De øvelser, der kan gøre en forskel, afhænger af den enkelte idrætsgren. Det handler om afdække sportsudøverens svage punkter i forhold til de risikofaktorer, der er forbundet med sporten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: