OL-byer slikker r..

I næste uge vil de håbefulde byer, der kæmper om OL-værtsskabet i 2016, forsøge at påvirke de 107 IOC-medlemmer i København - Ifølge rygter er Barack Obama på vej

Hvis Jon Tibbs havde været en helt almindelig borger, der blot fulgte udvælgelsen af OL-værtsskabet i 2016 på afstand kunne han have sagt, at de slikker røv. (Foto: AP)
Hvis Jon Tibbs havde været en helt almindelig borger, der blot fulgte udvælgelsen af OL-værtsskabet i 2016 på afstand kunne han have sagt, at de slikker røv. (Foto: AP)

FREDERIKSHAVN (ekstrabladet.dk): Han kaldte det 'bonding', 'chemistry' og 'lobbyism'.

Men hvis Jon Tibbs havde været en helt almindelig borger, der blot fulgte udvælgelsen af OL-værtsskabet i 2016 på afstand kunne han have sagt, at de slikker røv.

Men nu er Jon Tibbs verdensberømt for at skaffe OL-værtsskabet til håbefulde byer, og på næste fredag i København håber briten, at de 107 IOC-medlemmer vælger Tokyo.

Jon Tibbs bliver kaldt for 'Mr. OL in Bidding', og torsdag eftermiddag fortalte han om de sidste afgørende dage, inden IOC skal vælge værtsskabet for sommer-OL i 2016.

I gennem sin karriere har Jon Tibbs blandt andet været involveret i flere store sommer- og vinter OL kampagner: Sydney 2000, Athen 2004, Beijing 2008, Paris 2012, Tokyo 2016, Torino 2006, Vancouver 2010 og russiske Sochi 2014.

- En veltilrettelagt kampagne er afgørende. 51 procent af IOC-medlemmerne skal afgøre en 12 mia. euro forretning, siger Jon Tibbs.

De håbefulde byer skal have flere forretningsmæssige parametre på plads for at komme i betragtning. Men hvis der ikke er hundrede procent politisk opbakning kan byerne godt glemme det.

- Da London fik værtsskabet i 2012 gjorde Tony Blair et stort stykke arbejde. Han holdt flere møder med IOC-medlemmer, hvor han diskuterede relevante emner med dem, siger Jon Tibbs.

Den daværende britiske premierminister tiggede ikke direkte om medlemmernes stemmer, men han lovede et IOC-medlem at kigge på et helt konkret problem med hestehandel, erindrer Tibbs.

Som rådgiver for Tokyos bud er Jon Tibbs varsom med at nævne ordet 'korruption' og IOC i samme sætning, men han erkender, at der tidligere - bl.a. ved OL i Salt Lake City - har været korruption indblandet.

- IOC har derfor vedtaget et etisk regelsæt, der bl.a. forbyder IOC-medlemmer at besøge byerne, men de må stadig gerne have samtaler på hotellet op til udvælgelsen næste fredag, siger Jon Tibbs.

Flere statsoverhoveder og kendisser fra Tokyo, Rio, Chicago og Madrid vil derfor forsøge at søge maksimal indflydelse hos de 107 IOC-medlemmer, der i næste uge checker ind på Hotel Marriott i København.

- Det er altafgørende, at landenes ledere dukker op. Flere medlemmer har muligvis ikke besluttet sig endnu, og en samtale med et statsoverhoved kan gøre udfaldet, siger Jon Tibbs, der som repræsentant for Tokyos bud endnu ikke ved, om Japans ny premierminister, Yukio Hatoyama, kommer.

Fra Brasilien kommer både landets præsident, Lula da Silva, og den tidligere fodboldkonge Pelé.

Desuden får københavnerne mulighed for at se den spanske kong Juan Carlos og dronning Sofia samt kronprins Naruhito fra Japan.

Ifølge oplysninger på www.aroundtherings.com planlægger præsident Barack Obama at komme til København 2.-9. oktober, men indtil videre har kun førstedamen Michelle Obama meldt sin ankomst.

kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen