EPOs afløser er klar

DOPING: Til december dukker Nesp op på apotekerhylderne i Italien - det er 20 gange mere effektivt end EPO

Et nyt produkt, som er 20 gange mere effektivt end EPO, kommer på markedet i Italien inden længe. Produktet, Nesp, kommer på apotekernes hylder over hele støvlelandet allerede i december, og det ventes at kunne udkonkurrere EPO med mange længder. Det skriver flere italienske aviser lørdag.

Nesp er et produkt med samme udholdenhedsegenskaber som EPO, og det blev første gang opdaget ved razziaen under cykelløbet Giro d'Italia i maj.

- Det er 20 gange stærkere end EPO, og det bliver i blodet tre gange længere, siger professor Giorgio Lambertenghi fra Maggiore hospitalet i Milano.

- Det stimulerer hæmatokrit-niveauet og udgør en dødelig risiko for sportsfolkenes helbred, siger professoren.
Lægemidlet er også tilgængeligt på det sorte marked i Spanien og menes at have været i blodet hos cykelryttere under etapeløbet Spanien Rundt i september.

VELKENDT I DANMARK
Nesp findes allerede i Danmark, og det er nemmere at bruge end EPO. Det siger overlæge Michael Friedberg fra nyremedicinsk afdeling på Holbæk Sygehus.

- Nesp har fuldstændigt samme egenskaber som EPO, men det bliver længere i blodet og kan derfor tages med længere intervaller. Det betyder, at sportsfolkene kan stoppe behandlingen med Nesp tidligere end med EPO, men få samme virkning, siger Michael Friedberg, som bruger det nye præparat til patienter med blodmangel på lige fod med EPO.

Når det nye stof fra den amerikanske producent Amgen har en længere virkning, betyder det også, at det formentlig er sværere at spore.

- Vi har nu en test for EPO, men mig bekendt virker testen ikke på Nesp. Derfor vil vi sikkert se sportsfolk, som bruger det, indtil der er udviklet en brugbar test, siger Michael Friedberg.

Nesp har været godkendt til patientbrug i Danmark i nogle måneder og er godkendt eller på vej til at blive det over hele verden. Fordi det er nyt, er det væsentligt dyrere end EPO, og det regner Michael Friedberg også, at det er på det sorte marked.
/ritzau/