TV: Danskere styrter syv meter efter kæntring

Danske prof-sejlere undgår flyvende mødet med 40 fods katamaran under kæntring i Brasilien

Den 40 fods katamaran, der er syv meter bred, kæntrer med kort varsel i et hårdt vindpust. (Foto: Søren Wiegand Kristensen)
Den 40 fods katamaran, der er syv meter bred, kæntrer med kort varsel i et hårdt vindpust. (Foto: Søren Wiegand Kristensen)

Fire af landets bedste prof-sejlere levede livet farligt, da de i weekenden ud for Florianopolis, Brasilien, kæntrede i deres 1,4 ton lette kulfiber-katamaran til tre millioner kroner.

Det skete i en af sejlsportens Formel 1-klasser i Extreme Sailing Series, da et pust på 18-20 m/sek. ramte SAP Extreme Sailing Team.

Medejer af båden, taktiker Rasmus Køstner fra Aarhus, siger om kæntringen:

- Der kom et vindtryk bagfra og vi sejlede ind i det og kom ned mod et mærke på en god vinkel, men så fangede vinden os på en dårlig vinkel, og vi kæntrede. Der var fuld tryk på.

Det tog bare et par sekundet før vi indså, at vi ville tippe over, forklarer sejleren, der tog et hovedspring syv meter fra den ene ponton.

Se også: OL-legenden moset i debut

Han var kun få centimeter fra at ramme båden i springet. Og en anden gast Pete Cumming ramte bommen i faldet og måtte til behandling til en læge efter kæntringen, der kostede en knækket mast og ødelagt hydraulik.

- Tingene skete ret hurtigt derfra og jeg synes, at alle håndterede situationen godt og sikkert. Pete tog et slag, vi fik gæsten fra borde på bedste vis og jeg synes, at alle forholdte sig meget roligt så det endte okay. Men man bliver selvfølgelig nervøs, da folk kan komme til skade i sådan en situation, siger Rasmus Køstner, der var tre timer om at få den kæntrede båd i land.

Efter kæntringen udgik holdet og fik ikke sejlet søndagens sejladser, da man ikke kunne nå at få en ny mast på den ekstreme båd, der kan sejle op mod 70 km/timen.

Se også: New Zealand er klar til America's Cup-finale

Holdet, der er støttet af IT-giganten SAP med cirka 25 millioner kroner over tre år, er støttet frem til 2014. Inden kæntringen lå Jes Gram-Hansen og besætning til at slutte på en fjerdeplads i den samlede serie i år, men kæntringen gjorde at holdet ikke kunne sejle søndag og dermed kunne de ikke slå modstander-holdet, Red Bull, for at tage en tredjeplads i det otte både store felt, der tæller America's Cup-sejlere og OL-guldvindere.

- Målet er at komme på podiet næste år, siger Jes Gram-Hansen, der er tidligere America's Cup-sejler.

Se den vilde kæntring 41 sekunder inde i klippet herunder:

</p><p>Læs mere om sejlsport på <a href="http://minbaad.dk">www.minbaad.dk</a></p><p><a href="http://minbaad.dk/nyhed/archive/2013/17/november/article/derfor-traekker-gram-hansen-og-koestner-stikket-i-brasilien/?cHash=25e65a8ec7f27dc50a65c3e8634b2309" target="_blank">Se også: Derfor trak Gram-Hansen stikket – se fotos af kæntringen</a></p>

1 af 2 Der var fire danskere sejlere om bord på båden, der kæntrede, ingen kom heldigvis til skade. (Foto: Søren Wiegand Kristensen)
2 af 2 Den 40 fods katamaran, der er syv meter bred, kæntrer med kort varsel i et hårdt vindpust. (Foto: Søren Wiegand Kristensen)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere