Skakgeniets danske træner: Han er som Messi og Ronaldo

Danske Peter Heine Nielsen har som træner for den nykårede norske skakverdensmester Magnus Carlsen et unikt kendskab til det 22-årige skakgeni

Magnus Carlsen blev som 13-årig den tredjeyngster stormester i skak nogensinde. Fredag blev han tilmed den næstyngste verdensmester i skakhistorien. (Foto: AP)
Magnus Carlsen blev som 13-årig den tredjeyngster stormester i skak nogensinde. Fredag blev han tilmed den næstyngste verdensmester i skakhistorien. (Foto: AP)

Da 22-årige Magnus Carlsen fredag blev verdensmester i skak med sejr over mesteren, Viswanathan Anand, i Anands egen hjemby Chennai i Indien, sad hans danske træner derhjemme og glædede sig som et barn over en rigtig god julegave. Stormester Peter Heine Nielsen, der selv er Danmarks stærkeste spiller, har nemlig kendt den unge nordmand i 10 år.

- Jeg er utrolig glad. At se en dreng, man har kendt, siden han var 12, blive verdensmester, er en fantastisk ting, fortæller Peter Heine Nielsen, der dog ikke er overrasket over nordmandens knusende sejr på 6,5-3,5 over de sidste seks års verdensmester.

- Hvis du havde spurgt for fem år siden så ville jeg ikke have forudset det. Men i et år har alle tegn i sol, måne og stjerner peget på, at Magnus ville blive verdensmester.

- Han har simpelthen været så dominerende i skakverdenen det sidste år, han er nr 1 på verdensranglisten, og nu er han verdensmester. Det er så at sige kronen på værket. Eller krone og krone, for han kommer til at dominere i mange år, vurderer Nielsen.

At den danske stormester for fem år siden ikke kunne se det komme, skyldtes Carlsens indstilling til spillet.

Se også: Norge går amok! Magnus Carlsen verdensmester i skak

- For 5-6 år siden sagde jeg til ham og hans forældre: ’Du vinder ikke VM uden systematisk, hårdt arbejde.’ Og de sagde: ’Vi får se!’

Magnus Carlsen er uden for turneringslokalet en afslappet fyr, der træner og forbereder sig knapt så intenst, som det eksempelvis er tilfældet i de russiske og østeuropæiske skakskoler.

- Han er på sin vis selvlærd. Og han er en glad dreng og en afslappet fyr. Da han vandt kandidatturneringen i London i foråret, var jeg med, og der var selvfølgelig lidt nervøsitet her og der. Der var selvfølgelig noget skakteknisk forberedelse, men han sad ikke og forberedte sig i timevis på dagen, hvor han skulle spille et parti.

- Hvis eksempelvis hans favorithold i basketball, Boston Celtics, spillede, så brugte han en time eller to på at se det. Og så giver han alt ved brættet.

Magnus Carlsen skriver sig ind i en række på 15 ubestridte verdensmestre, men det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt han er den stærkeste spiller i skakhistorien.

Se også: Skakgeni efter VM-triumf: Giver ikke tronen fra mig

- Anand har vundet fire VM-turneringer. Kasparov vandt og vandt. Så vi må se, når han har forsvaret sin VM-titel fire gange, siger Peter Heine Nielsen, der nu skal træne Carlsen frem mod det første titelforsvar i 2015.

Det er praktisk taget et fuldtidsjob, selvom den danske stormester også selv har tid til at spille nogle turneringer. Men hvad er forskellen på den bedste norske spiller og den bedste danske i spillestyrke?

- Jeg er omkring nummer 100 i verden, forskellen er en masse detaljer. Hans vurderinger er bedre, han regner væsentligt længere. Han har stort set ikke lavet en fejl mod Anand, bortset fra nogle unøjagtigheder.

- At sammenligne mig med ham svarer til at sammenligne Messi eller Ronaldo med en dansk landsholdsspiller, erkender Peter Heine Nielsen – der må trøste sig med, at han træner den måske i mange år fremover klart stærkeste skakspiller i verden.

Se også: Halv milliard følger norsk skak-vidunder

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere