'Du skal ikke tage sorte med til mine kampe'

Den kontroversielle ejer af NBA-holdet Los Angeles Clippers har fået både Barack Obama og Snoop Dogg på nakken efter afsløringen af hans racistiske udgydelser

Donald Sterling (th) er formentlig den mest forhadte mand i amerikansk basketball. (Foto: Zuma)
Donald Sterling (th) er formentlig den mest forhadte mand i amerikansk basketball. (Foto: Zuma)

Man skulle tro, at tiden i 2014 omsider var løbet fra et forældet begreb som utilsløret racisme.

Men ejeren af NBA-holdet Los Angeles Clippers, Donald Sterling, lever tilsyneladende stadig i den fortid, hvor farvede mennesker har lavere værdi end hvide.

I hvert fald har Sterling fået det meste af USA på nakken efter, at gossip-sitet tmz.com fredag kunne afsløre, at Sterling, som i forvejen havde et ry som hårdnakket racist, havde skældt sin tidligere elskerinde, V. Stiviano, huden fuld, fordi hun havde postet et billede af sig selv sammen med basketball-ikonet Earvin 'Magic' Johnson

Se også: NBA-hold to kampe fra absurd taber-rekord

- Du kan gå i seng med dem (sorte mennesker - red.), du kan tage dem ind og du kan gøre med dem, hvad du vil. Den lille ting, jeg spørger om er, at du ikke reklamerer med det - og at du ikke tager dem med til mine kampe, siger han på den lydoptagelse, tmz.com er i besiddelse af.

En optagelse, hvor han blandt meget andet også siger:

- Lad være med at lægge ham ('Magic' Johnson - red.) på Instagram så hele verden kan se det og ringer til mig. Og lad være med at tage ham med til mine kampe, lyder det fra den formørkede holdejer.

Hør Donald Sterlings racistiske udtalelser her

Og så rullede skandalen.

Afroamerikanske profiler som Snoop Dogg, Jesse Jackson og naturligvis 'Magic' Johnson har allerede taget kraftigt afstand fra Clippers-ejeren, og søndag meldte selveste Barack Obama sig ind i kampen.

- Ejeren er citeret for nogle utrolig stødende udtalelser. Jeg tror ikke, at jeg behøver at fortolke dem for jer. De taler for sig selv. Når uvidende mennesker vil udstille deres uvidenhed, behøver man egentlig ikke at gøre noget. Du lader dem bare tale, sagde den amerikanske præsident på et pressemøde i Malaysia.

Se også: Oklahoma og Durant tordner mod storhedstid

Selvom skandalen har skabt sensation på den anden side af Atlanterhavet, så er dk4's basketball-ekspert Thomas Bilde ikke overrasket over den notorisk racistiske Donald Sterlings ordvalg.

- Nej, for han har gjort det i mange år. Han har været meget racistisk i forhold til sine ansatte i sine ejendoms-selskaber, hvor sorte ansatte har haft dårligere vilkår. Der har også været episoder, hvor han har haft forretningsforbindelser med i Clippers' omklædningsrum og har præsenteret spillerne med ordene 'se mine aber', fortæller NBA-eksperten.

Skandalen kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Los Angeles Clippers, der efter en længere årrække som NBA's allertyndeste øl nu er i playoffs og anført af superstjernerne Chris Paul og Blake Griffin ligner en seriøs outsider til titlen.

I spillertruppen var det oppe at vende, om søndagens kamp mod Golden State Warriors skulle boykottes. Den aktion blev dog droppet, og i stedet valgte spillerne at demonstrere ved at vende vrangen ud på deres overtrækstøj, så Clippers-logoet var skjult.

Balladen havde dog en tydelig effekt på banen, hvor Golden State Warriors let vandt 118-97 og udlignede til 2-2 i kampserien, hvor der spilles bedst af syv kampe.

Se også: TV: Wow: Ti fede basket-højdepunkter

Nu er spørgsmålet, hvad der sker, når serien vender tilbage til Staples Center i Los Angeles natten til onsdag - og hvad der skal ske med Donaldt Sterling.

- Det er jeg også spændt på. Bliver publikum helt væk eller bliver der demonstrationer foran hallen? Der har også været tale om, at alle tilskuere vil iklæde sig sort tøj som en protest mod Sterling, fortællet Thomas Bilde, der tvivler stærkt på, om den usympatiske Clippers-ejer kan beholde sit hold.

- Spillerforeningen, der er utrolig stærkt, er i gang med at undersøge, om det er muligt at straffe ham med karantæne eller få ham helt ud. Men situationen er jo helt uholdbar med ham som ejer. Der er jo ingen, der vil spille for ham - og det tror jeg også gælder de hvide spillere, siger Bilde.

- Spillere som Chris Paul er jo på kontrakt, men det er tidligere set, at utilfredse spillere har presset et trade (et spillerbytte - red.) i gennem. Problemet er bare, at der ikke er nogle spillere, der vil til Clippers, så længe Sterling er der, lyder vurderingen fra Thomas Bilde.

Donald Sterling kan se frem til en klækkelig indtægt, hvis han nu vælger at skille sig af med Los Angeles Clippers.

Se også: Historisk: Første bøsse i NBA

Han gav i sin tid 12,5 mio. dollar for holdet, der i dag vurderes at være godt 600 mio. dollar værd.

1 af 2 Clippers-spillerne vendte vrangen ud på overtrækstøjet som protest. (Foto: Zzuma)
2 af 2 Donald Sterling (th) er formentlig den mest forhadte mand i amerikansk basketball. (Foto: Zuma)
0 kommentarer
Vis kommentarer