Helt vildt: Tilskuere gik amok ved pokalfinale

Optøjer: Hundredvis af sikkerhedsstyrker kunne ikke holde voldelige græske fans fra hinanden i Athen

Det skulle være en festlig dag, da Panathinaikos og Olympiakos mødte hinanden til den græske Basketball Cup-finale i Athen. Men det blev det desværre langtfra.

Det blev i stedet til voldelige optøjer mellem de to holds fangrupperinger. I anden halvleg blev kampen midlertidigt afbrudt, og i går blev en politichef fyret, og 24 politifolk sat under efterforskning for dårligt arbejde.

Tåregas
Optøjerne startede ved, at spillerne Stephane Lasme og Pero Antic havde et sammenstød på banen. Det fik nogle Olympiakos-fans til at kaste ting på banen, hvor blandt andet Panathinaikos-spilleren Mike Bramos blev ramt af en stor sten. Herefter brød helvede løs. De to fangrupperinger valgte nemlig at storme ind på banen, hvor de begyndte at slå løs på hinanden.

Det fik politiet til gribe fat i deres stave for at skille de voldelige fans fra hinanden. Det viste sig dog ikke at være nok, hvorfor ordensmagten ifølge nyhedsbureauet AP valgte at tage tåregas i brug for at få ro på optøjerne.

Nogle fans fra Olympiakos valgte dog at storme VIP-pladserne, hvor de rev stole ned og kastede dem mod sikkerhedsstyrkerne. Det blev for meget for dommerne af kampen, og de valgte at stoppe kampen af hensyn til alles sikkerhed. Dommerne ville nu kun genoptage og gennemfører kampen, hvis basketballhallen blev ryddet for de voldelige fans.

Og heldigvis fik ordensmagten styr på uromagerne, hvorefter kampen kunne spilles færdig med iagttagelse af enkelte fans fra VIP-pladserne, journalister, politi og vagter efter en times pause. Her fik Panathinaikos hevet en smal sejr i hus på 81-78.

Efter kampen har det haglet med kritik af sikkerheden til kampen. Der blev nemlig allerede under opvarmningen fyret pyroteknik af mellem de to fangrupperinger. Her blev Kyle Hines fra Olympiakos blandt andre ramt – om det skulle være alvorligt er dog endnu uvist.

Ikke første gang
Inden kampen havde politiet haft muligheden for at begrænse tilskuertallet til 900, hvis de havde formodninger om, at der ville opstå optøjer. Det valg blev bare ikke truffet, selv om fortiden ellers har eksempler på, at politiet ikke altid vurderer den risiko højt nok til sportskampe.

I 2007 havde hundredvis af fans nemlig også skabt ballade til en kvindevolleyballkamp – også her var det mellem Panathinaikos og Olympiakos. Det endte dog mere dramatisk ved denne kamp, eftersom en 25-årig fan blev offer for et knivoverfald og døde.

1 af 4 Politiet havde svært ved at få kontrol over optøjerne (Foto: AP)
2 af 4 Kampen blev suspenderet en time på grund af tilskuerurolighederne (Foto: AP)
3 af 4 Til sidst vand Olympiakos kampen og kunne lade sig hylde med trofæet (Foto: AP)
4 af 4 Tilskuerne gik til angreb på hinanden og politiet (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere