Dårlig taber: Skakverdensmester rasende på sig selv

En række nederlag ved VM i lynskak fik Magnus Carlsen til at vise nye sider af sig selv

Den unge Bobby Fischer kunne finde på at smide med brikker eller ligefrem bryde ud i tårer, når han havde tabt ved skakbrættet.

Helt så slemt var det ikke, da den regerende skakverdensmester, norske Magnus Carlsen, måtte se i øjnene, at han ikke blev verdensmester i lynskak i 2015 - men udbrudet var alligevel til at få øje på, i flere omgange.

Carlsen har været inde i en formkrise på det seneste, men efter at have erobret VM-titlen i hurtig-skak i Berlin i den forgangne uge, så det ud til, at han havde fundet topformen frem igen.

Magnus Carlsen blev i 2013 verdensmester i skak, hvorefter han forsvarede titlen i 2014. I lynskak var han dog i 2015 ude af stand til at levere et topresultat. (Foto: AP)
Magnus Carlsen blev i 2013 verdensmester i skak, hvorefter han forsvarede titlen i 2014. I lynskak var han dog i 2015 ude af stand til at levere et topresultat. (Foto: AP)

Efterfølgende kollapsede den 24-årige skakverdensmester dog i turneringen om VM i lynskak og tabte meget overraskende hele fire af 11 partier på andendagen.

Dermed kunne Carlsen ikke forsvare sin VM-titel i lynskak fra 2014, hvilket fik nordmanden til at reagere mere uadvendt aggressivt ved brættet, end man typisk ser i skak.

Carlsen smed efter flere af nederlagene kuglepennen i bordet, sprang ud af stolen, slog ud med armene og bandede ved brættet, ligesom han viste attitude overfor tilskuerne i Berlin, når de applauderede et godt træk af Carlsens modstandere.

Se Carlsens reaktion på nederlagene i videoen herunder.

- Jeg er mest skuffet over, at der bare skulle et enkelt nederlag til at få mig helt ud af den, sagde Carlsen efter VM-kollapset ifølge NRK.

- Det kørte fuldstændig på skinner indtil nederlaget mod Karjakin. Jeg ved, at man ikke skal blive sur over at tabe i lynskak. Jeg tacklede det bare ikke. Jeg fortsatte med at tænke over nederlaget, og det er bare det fuldstændig forkerte fokus. Jeg kan i det hele taget ikke kende mig selv, der er så meget, som går galt, sagde Carlsen.

Hvis det er nogen trøst for den unge nordmand, så er han fortsat verdensmester i helt almindelig skak med almindelig betænkningstid, efter at han i 2013 erobrede titlen fra indiske Anand og forsvarede den i en rematch mod Anand i 2014. Carlsen er tillige den højst ratede skakspiller nogensinde.

Russiske Alexander Grischuk vandt VM i lynskak i 2015, mens Carlsen måtte nøjes med en 6. plads.

Magnus Carlsen skal i 2016 forsvare den regulære VM-titel i skak mod vinderen af Kandidatturneringen, som spilles i marts.

Se også: Så meget har han tjent: Norsk skak-geni skovler millioner ind

46 kommentarer
Vis kommentarer