Dansk ekspert hylder fænomen: - Han er stadig den bedste af dem alle

Selv om Magnus Carlsen trods sine 27 år er gammel i gårde i skak-verdenen, kan han vinde flere VM-titler, vurderer den danske stormester Sune Berg Hansen

Magnus Carlsen blev verdensmester for fjerde gang - men der er mere i vente fra nordmandens side. Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix
Magnus Carlsen blev verdensmester for fjerde gang - men der er mere i vente fra nordmandens side. Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix

Efter tørken kommer opblomstringen.

Det skete i hvert fald for norske Magnus Carlsen, der onsdag gjorde kort proces med amerikanske Fabiano Caruana i hurtigskak og for fjerde gang kunne lade sig hylde som verdensmester i skak.

- Det var ret suverænt. Inden kampen havde jeg ham som favorit til at vinde to ud af tre kampe, men at han vandt 3-0, er ret markant, siger den danske stormester Sune Berg Hansen.

Han er selv dansk mester i hurtigskak og følte sig godt underholdt i den norske opvisning, der var konsekvensen af 12 uafgjorte partier i 'normal' skak.

En fesen omgang
Så på den baggrund var VM-begivenheden i London ikke just et sprudlende festfyrværkeri.

- Det var faktisk lidt af en fesen omgang. 12 gange endte det remis.

- Forestil dig, at FC København og Brøndby skulle spille 12 kampe i træk - og de alle endte 0-0. Så kan det godt være, at det ville knibe med at trække tilskuere til den sidste kamp, siger Sune Berg Hansen.

Han er overbevist om, at Carlsen i slutningen af de 12 normale partier egentlig kun gik efter at få en omkamp i hurtigskak, hvor han er længder foran Caruana.

Det demonstrerede han i de tre partier, der reelt var kattens leg med musen.

Og nordmanden var da også synligt lettet efter sejren.

- Det føles rigtig godt. Det var en rigtig god dag på kontoret.

- Det første parti var jo ikke et typisk knockout-parti, men jeg fik et gennembrud, og alt presset kom over på ham.

- Andet parti var egentlig bare sjovt, og det sidste parti var lidt nervøst i starten, men heldigvis fik jeg den kørt hjem, siger han til norske VG.

På toppen længe endnu
Med sit fjerde VM træder det norske geni endnu et skridt op ad stigen med VM-vindere. Kun fem spillere gennem tiden har prøvet at vinde flere gange, og Sune Berg Hansen er da heller ikke i tvivl om, Carlsen også kommer til at kunne skrive flere VM-sejre på sit cv.

For selv om en skakspiller topper stadigt tidligere og reelt ikke har VM-potentiale, hvis han ikke er stormester som 13-14-årig, så er Carlsen trods mange år på toppen og med sine 28 år på fredag stadig i en klasse for sig.

- Moderne metoder med avancerede skak-computere gør, at spillerne i dag kan tilegne sig en massiv erfaring, der før i tiden tog mange år at opnå, så spillerne topper tidligere.

- Carlsen har ganske vist haft det lidt svært de seneste tre år, men han er stadig den bedste af dem alle.

- Og han vil være kæmpe favorit til den næste VM-match. Der er ganske enkelt ikke nogen på vej, der kan true ham, konstaterer Sune Berg Hansen.

Carlsen er som regerende verdensmester selvskrevet som deltager til den kommende VM-finale, mens otte spillere skal igennem en turnering for at finde udfordreren.

Norsk skakgeni udraderer modstander i VM-omkamp

Rent drama i VM-finale: Nu tvinges de til afgørelse

Verdensmester vækker opsigt: Til VM-finale med smadret øjenbryn

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind