Dansk sportsklub snød med skattekroner: Pengene er væk

Stevnsgade Basketball kan ikke gøre rede for 642.000 kroner, som er modtaget i kommunal støtte og projektbevillinger

Stevnsgade Basketball har et professionelt hold. Foto: Ritzau Scanpix
Stevnsgade Basketball har et professionelt hold. Foto: Ritzau Scanpix

Den københavnske basketballklub Stevnsgade Basketball på Nørrebro har misbrugt foreningsmidler fra Københavns Kommune.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport udarbejdet af Intern Revision, som er en uafhængig kontrolmyndighed i Københavns Kommune, der blandt andet kigger kommunens syv forvaltninger efter i sømmene.

Det skriver TV2 Lorry.

Ikke første gang
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan klubben har snydt børn med handicap for et tilskud på omkring 300.000 kroner, hvorefter Stevnsgade Basketball blev politianmeldt.

Pengene skulle dengang være gået til kørestolsbasket. Et projekt, der aldrig blev til noget.

Uregelmæssighederne i klubbens økonomi består blandt andet i to fakturaer, der er fremsendt som dokumentation for indkøb af fem kørestole til projektet.

I det ene tilfælde er der tale om et tilbud på 216.444 kroner fra en forhandler, der er tilrettet, så det ligner en faktura. I det andet har forhandleren ikke modtaget betalingen, og derfor er kørestolene ikke leveret.

Stevnsgade Basketball har et professionelt hold. Foto: Ritzau Scanpix Anden sport Dansk sportsklub snød med skattekroner: Pengene er væk

642.000 kroner
Ifølge den nye rapport fra Intern Revision har klubben samlet set har konstrueret falske dokumenter, som har dækket over misbrug for i alt 257.144 kroner.

Ifølge rapporten har Stevnsgade modtaget i alt 642.000 kroner fra Københavns Kommune, som klubben ikke kan redegøre for.

Her udgør to tredjedele af beløbet projektmidler, som ikke kan dokumenteres brugt korrekt i regnskabet. Den sidste tredjedel er udbetalingen af for mange støttekroner for medlemmer under 25 år.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, hvor stort omfanget med svindel nu viser sig at være. Den gamle bestyrelse har snydt systematisk og forfalsket medlemmernes data, siger Christopher Røhl Andersen, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget og Folkeoplysningsudvalget i Københavns Kommune for De Radikale, til TV2 Lorry.

Fra 2015 til 2018 har Stevnsgade Basketball modtaget i alt 838.190 kroner i støtte fra kommunen til udviklingsprojekter.

I august sidste år indgav den nye bestyrelse en anmeldelse til Københavns Politi af en tidligere leder i klubben.

Afviser
Sagen har siden hen været politianmeldt og bliver fortsat efterforsket.

Ove Thelin, tidligere formand for Stevnsgade Basketball, har ikke kendskab til, at der er blevet konstrueret falske dokumenter i klubben.

- I min verden har vi aldrig svindlet, siger han til TV2 Lorry.

Den nye bestyrelse i Stevnsgade har reageret på hele affæren ved først og fremmest at lægge kursen om, så der fremover fokuseres på at spille basketball og laves færre udviklingsprojekter.

Ekstra Bladet har fredag været i kontakt med Københavns Politi, der bekræfter, at de stadigvæk efterforsker sagen.

I september 2018 interviewede Ekstra Bladet den nye bestyrelse i Stevnsgade Basketball. Det interview kan du læse her:

Bestyrelsesformand: Det er en sørgelig situation

Skattekronerne flyder til den traditionsrige københavnske basketballklub. Det viser en aktindsigt Ekstra Bladet har søgt i de seneste to års kommunale tilskud til klubben.

Udover de 300.000 til kørestolsbasket har klubben blandt andet modtaget 97.400 kroner til aktivering af piger på Nørrebro, 71.696 kroner til rekruttering af børn og forældre til tidlig foreningsstart og 84.500 kroner til et samarbejde med et boligselskab i Mjølnerparken.

Et projekt ved navn Basketball på Skolen for Børn på Nørrebro har alene modtaget 255.000 kroner.

Og i flere tilfælde er der høje lønudgifter til personer ansat af klubben forbundet med projekterne.

Skaber usikkerhed
Den 15. august tiltrådte en ny bestyrelse i klubben. Linda Herskov, der er ny bestyrelsesformand, oplyser i et mail-svar til Ekstra Bladet, at man aktivt vil bidrage til at afdække omfanget af bedrageri i klubben.

’I dialogen med kommunen viser det sig nu, at de sager, den nye bestyrelse har fundet, ikke er det fulde billede, og det skaber usikkerhed omkring omfanget af bedrageri. Det er en sørgelig situation, som vi som frivillige spillere og forældre i klubben på bedste vis søger at komme til bunds i og råde bod på’, skriver Linda Herskov.

Hvad er pengene blevet brugt til?

’Såvidt vi kan se, er pengene udbetalt til klubben benyttet til øvrige formål (almindelig drift) og projektet aldrig udført’.

Vil I betale dem tilbage?

’For den nye bestyrelse handler det om at overholde de aftale vi har indgået med kommunen. Men det handler også om, at vi skylder vores kørestolsbrugere – også de børn med handikap, der er blevet snydt for muligheden for at spille basket – at forsøge at få projektet gennemført. Umiddelbart har vi ikke midlerne til dette, men vi vil gøre en ihærdig indsats for at skaffe dem. Det skylder vi som minimum vores partnere og lokalsamfundet på Nørrebro’, skriver Linda Herskov.

1 kommentar
Vis kommentarer