Dansk stjernerytter frikendt for dyremishandling

Andreas Helgstrand var i foråret udsat for en storm af kritik samt politianmeldelse for mishandling af hesten Akeem Foldager

Andreas Helgstrand med hesten Akeem Foldager, som i april under en opvisning optrådte med blålig tunge. Helgstrand er nu blevet frifundet for brud på Dyreværnsloven. (Foto: René Schütze)
Andreas Helgstrand med hesten Akeem Foldager, som i april under en opvisning optrådte med blålig tunge. Helgstrand er nu blevet frifundet for brud på Dyreværnsloven. (Foto: René Schütze)

Andreas Helgstrand er ved Retten i Aalborg frifundet for mishandling af hesten Akeem Foldager, som i april blev fotograferet med blå tunge og det, der lignede sår i siden, ved en opvisning på Helgstrand Dressage i Vodskov nord for Aalborg.

Ifølge retten kunne anklagemyndigheden ikke ved hjælp af de anonyme fotos - eller med resultatet af en dyrlægeundersøgelse foretaget i foråret - påvise, at hesten led overlast under ridningen.

Se også: Dansk toprytter beskyldt for dyremishandling

Det til trods for, at dyrlægen Peter Busk i sin tid konkluderede, at hesten havde en afværgereaktion i højre underkæbegren som følge af, at udstyret var blevet benyttet forkert, så hesten har fået 'en smertereaktion, der ligger ud over det normale for en ridehest i træning.'

På baggrund af dyrlægerapporten kritiserede rideforbundet (DRF) dengang Andreas Helgstrand, og de indskærpede, at brugen af kandaren (hovedtøj til heste i dressurkonkurrencer) var helt uacceptabel.

Årsagen til den blå tunge på Akeem Foldager skal ifølge dyreværnsfolk findes i den forbudte træningsmetode 'rollkur', som mange topryttere anklages for at bruge.

Men 37-årige Helgstrand blev altså tirsdag frifundet for brud på Dyreværnsloven paragraf 1, 2 og 17.

Se også: Efter hestemishandling: Sponsor dropper dansk toprytter

Den meget opmærksomhed, som billederne af Helgstrands hest i sin tid vakte, kostede stjernerytteren samarbejdet med sponsoren Equsana.

- Sågar Dansk Ride Forbund og selv Anklagemyndigheden blev presset til handling i form af disciplinærskridt og tiltalerejsning uden fornøden bevismæssig støtte, som det nu fremgår af retten i Aalborgs dom, kan man læse på Helgstrand Dressages hjemmeside.

Andreas Helgstrand har vundet DM i dressur fire gange på fire forskellige heste, ligesom han har vundet blandt andet OL-bronze og VM-sølv. Rytterens far, Ulf Helgstrand, er formand for Dansk Ride Forbund.

Helgstrand har ikke ønsket at kommentere dommen overfor Ekstra Bladet.

Se også: Dyrlæge om frifindelse: Hesten var dybt ulykkelig

0 kommentarer
Vis kommentarer