Dumpede doping-blindtest - omgående suspenderet

På vej mod ny doping-skandale? Falske dopingprøver er angiveligt årsag til, at Det Internationale Dopingagentur kræver kinesisk opstramning

Foto: AP
Foto: AP

Dopingkontrollen af kinesiske sportsfolk er muligvis utilstrækkelig i forhold til de internationale krav.

Det Internationale Antidopingagentur, Wada, har torsdag således suspenderet Kinas nationale antidopingmyndighed i op til fire måneder.

- Suspenderingen, som træder i kraft med omgående virkning, forbyder laboratoriet at udføre alle former for Wada-relaterede antidopingaktiviteter, herunder analyser af urin og blodprøver, skriver Wada i en meddelelse.

Wada begrunder beslutningen med, at det kinesiske antidopingagentur ikke efterlever de internationale standarder for dopinglaboratorier.

Men samtidig hedder det, at såfremt de kinesiske myndigheder retter ind på en række punkter i forhold til anbefalinger fra Wadas disciplinærudvalg, kan suspenderingen blive ophævet, inden der er gået fire måneder.

Klar med krævede ændringer
Og det er den kinesiske kontrolmyndighed indstillet på, oplyser antidopingagenturet på sin hjemmeside fredag.

Agenturet vil lave de krævede ændringer og genoptage sine dopingundersøgelser, når det har fået grønt lys fra Wada, hedder det i meddelelsen ifølge Reuters.

Den seneste i rækken af sportsudøvere til at fylde sig med 'Sharapova-stoffet' Meldonium er den rumænske løber Mirela Lavric. (Foto: All Over Press) Atletik Rumænsk løber er havnet i Sharapova-fælden

Flere fra det russiske U18-landshold er testet positiv for meldononium, stoffet, Maria Sharapova netop er dømt for at have taget. (Foto: AP) Ishockey Medier: Russisk ishockey ramt af kæmpe dopingsag

Agenturet kommer også med en forklaring på udelukkelsen. Den skyldes angiveligt, at laboratoriet i forbindelse med en blindtest i oktober sidste år afleverede to 'falske negative prøver'.

Om det betyder, at Wada i forbindelse med en kontrol har indleveret to positive prøver til laboratoriet og derefter fået dem tilbage med resultatet 'negativ', fremgår ikke af meddelelsen.

Allieret sig med udenlandske eksperter
I november sidste år tog Wada en lignende beslutning over for det russiske antidopingagentur, efter at en undersøgelse havde indikeret, at mange russiske sportsudøvere var dopet, samt at positive prøver blev destrueret.

Spillere fra både Chelsea og Leicester er angiveligt på Mark Bonars kundeliste. Der er ingen konkrete mistanker mod Loic Remy og Christian Fuchs, der optræder på dette billede. (Foto: Zuma) Anden sport Afsløret af skjult kamera: Dopede 150 sports-stjerner

Afsløringerne i undersøgelsen fik Det Internationale Atletikforbund (IAAF) til at suspendere russiske atleter fra al konkurrence.

Onsdag i denne uge meddelte det russiske sportsministerium, at det har allieret sig med udenlandske eksperter i forsøget på at få så meget styr på dopingkontrollen, at russiske atleter kan få lov til at deltage ved OL i Rio til sommer.

Torsdag oplyste IAAF, at det holder sit næste rådsmøde 17. juni. Her ventes der ifølge Reuters at blive taget en afgørelse om de russiske atleters OL-skæbne.

2 kommentarer
Vis kommentarer