Annonce:
Annonce:

Dyremishandling? Dansk dressurstjerne i ny shitstorm

Det danske OL-håb i dressur, Andreas Helgstrand, har for anden gang indenfor et par år fået hesteelskere op i det røde felt - billeder fra et stævne i juli får nu Dansk Ride Forbund til at igangsætte en undersøgelse, da hesten viser 'tydelig konfliktadfærd'

Andreas Helgstrand på Tørveslettens Stamina under opvarmningen til FEI's Nations Cup - billederne har fået blandt andre Dansk Ride Forbund til at reagere. (Foto: Crispin Johannessen)
Andreas Helgstrand på Tørveslettens Stamina under opvarmningen til FEI's Nations Cup - billederne har fået blandt andre Dansk Ride Forbund til at reagere. (Foto: Crispin Johannessen)
Annonce:

Den danske dressurstjerne Andreas Helgstrand er igen havnet i det, der på nydansk må betegnes som en shitstorm, efter at billeder fra en konkurrence i Sverige i juli er dukket op på nettet.

Det er hjemmesiden epona.tv, der har offentliggjort en lang række billeder fra FEI Nations Cup i Falsterbo, hvorefter billederne i skrivende stund er blevet delt knap 30.000 gange på facebook. Se alle billederne her.

Billederne er taget under Helgstrands opvarmning af sin hest, Tørveslettens Stamina, som er den hest, Helgstrand håber at kunne kvalificere sig til OL 2016 på. Rytterens tidligere stjernehest, Akeem Foldager, blev solgt til nye amerikanske ejere efter en meget omtalt dyreværnssag i foråret 2014.

Dansk stjernerytter frikendt for dyremishandling

Dyrlæge om frifindelse: Hesten var dybt ulykkelig

Annonce:

Det er den norske fotograf Crispin Johannessen, der har taget billederne af den tidligere OL- og VM-medaljetager under stævnet i Falsterbo i Skåne, mens Helgstrand var i gang med opvarmningen af Tørveslettens Stamina.

Johannessen forklarer til Ekstra Bladet, at billederne er taget over to dage, og at han flere gange blev kontaktet af en opbragt Helgstrand, som ville have ham til at stoppe med at fotografere.

Andreas Helgstrand på Tørveslettens Stamina, Falsterbo i Sverige, 2015. (Foto: Crispin Johannessen)
Andreas Helgstrand på Tørveslettens Stamina, Falsterbo i Sverige, 2015. (Foto: Crispin Johannessen)

Reaktionerne på de nye billeder har over en bred kam været harmdirrende i diverse facebook-opslag på nettet.

Mange taler om, at der udøves 'rollkur' på hesten, en metode, som består i at bruge tøjlerne og biddet til at trække hestens hoved ind mod dens bryst, så den ikke kan se, hvor den går, får overspændt nakken og lukket for blodets tilbageløb fra tungen, som derved kan blive blålig.

Annonce:

Metoden er forbudt af både det internationale rideforbund, FEI, og Dansk Ride Forbund, DRF, ligesom det ifølge flere eksperter også udgør et brud på Dyreværnslovens paragraf 1: 'Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.'

TV: Efter anklage om dyremishandling: Stjerne-rytter beklager

Bestyrelsesformanden i Dansk Ride Forbund, Ulf Helgstrand, har overfor Ekstra Bladet erklæret sig inhabil i sagen, idet han er far til rytteren. Forbundet har dog via informationschef Rikke Højgaard fremsendt en officiel udmelding vedrørende sagen:

- Vi har vurderet de ca. 60 billeder, der viser ekvipagen i forskellige opvarmningssituationer fordelt på to dage. Mængden af billederne samt at der er tale om flere forskellige træningspas giver os indtryk af en tydelig konfliktadfærd fra hestens side og disharmoni mellem hest og rytter, som ikke er i overensstemmelse med god hestevelfærd.

Annonce:

- Hestevelfærd er et kerneområde for os, og vi har en klar forventning om, at vores ekvipager både kan levere en opvarmning og en præstation der harmonerer med god hestevelfærd. Vi forventer også, at rytterne er i stand til at vurdere, om hesten er uddannelsesmæssigt og træningsmæssigt klar til opgaven den pågældende dag.

- Vi ønsker at undersøge sagen nærmere, og derfor vil vi bede om redegørelser fra både Andreas Helgstrand og den ansvarshavende steward fra FEI (det internationale rideforbund). Hvis der findes videodokumentation fra de pågældende opvarmninger, vil vi også gerne have dette tilsendt, skriver forbundet, der ikke kan sige noget om, hvor hurtigt, der kan ventes et svar på undersøgelserne - men at sagen vil blive behandlet hurtigst muligt.

Andreas Helgstrand på Tørveslettens Stamina, Falsterbo i Sverige, 2015. (Foto: Crispin Johannessen)
Andreas Helgstrand på Tørveslettens Stamina, Falsterbo i Sverige, 2015. (Foto: Crispin Johannessen)

Andreas Helgstrand selv har ikke svaret på Ekstra Bladets henvendelser, men på facebook har han beskrevet situationen, hvor han kontaktede fotografen, Crispin Johannessen, for at bede denne stoppe med at tage billeder.

Annonce:

- Fotografernes ageren og kameraernes lydbillede indebar, at både jeg og Stamina spændte op. Jeg stoppede derfor foran en af de mest ihærdige fotografer og spurgte pænt, om det virkelig var nødvendigt at tage så mange billeder af os. Svaret var, at jeg skulle passe min ridning og blande mig udenom!

- Det er med moderne fotoudstyr ikke svært at tage så mange billeder i sekundet, at man får stillbilleder, hvor en hest, en rytter eller en ekvipage ser enten fremragende eller håbløse ud, fordi billederne kun viser et klip i en stor fortsættende bevægelse, der ikke mindst under opvarmning, kan være påvirket af mange ting.

- Men stillbilleder er ikke en rimelig genstand for vurdering af ridningskvalitet.

- Hos Helgstrand Dressage bestræber vi os på at uddanne og ride vore heste til det for den enkelte hest højest mulige sportslige niveau. Vi er sportsfolk og vores heste er atleter, skriver Helgstrand blandt andet på sin facebook-profil. Se hele Helgstrands opdatering under artiklen.

Annonce:

Generalsekretæren for internationale rideforbund (FEI) har over for Ekstra Bladet taget skarp afstand fra billederne, ligesom FEI lover, at episoden vil have topprioritet på Dressurkomitéens næste møde. Læs mere herunder.

Internationalt forbund: Ekstremt foruroligende billeder

Crispin Johannessen er ikke enig i, at Helgstrands henvendelse var pæn. Johannessen indvender endvidere, at de fleste af billederne blev taget på lang afstand og mod slutningen af opvarmningen.

- Han burde på ingen måde give mig skylden for at have forstyrret hesten, siger den norske fotograf.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: