Annonce:
Annonce:

Dyrlæge om frifindelse: Hesten var dybt ulykkelig

Dyrlæge Lene Kattrup fra Etisk Råd fastholder sin vurdering af, at hesten Akeem Foldager blev udsat for en alt for voldsom behandling af Andreas Helgstrand, som er blevet frikendt for brud på dyreværnsloven

Et af de omstridte billeder af Akeem Foldager med blålig tunge, som kan være et udtryk for, at der trækkes for hårdt i tøjlerne, så der lukkes for ilttilførelsen. (Foto: Epona.tv)
Et af de omstridte billeder af Akeem Foldager med blålig tunge, som kan være et udtryk for, at der trækkes for hårdt i tøjlerne, så der lukkes for ilttilførelsen. (Foto: Epona.tv)
Annonce:

Selvom den tidligere OL-medaljevinder og firedobbelte danmarksmester i dressur-ridning Andreas Helgstrand tirsdag blev frikendt for overtrædelse af dyreværnsloven, stopper diskussionen i hestesportsmiljøet og på de sociale medier næppe lige med det første.

Se tidslinie over sagen her.

Hesten Akeem Foldager viste ifølge flere iagttagere tegn på at blive uforsvarligt behandlet under en opvisning på Helgstrands stutteri i Vodskov i april 2014, men Retten i Aalborg fandt ikke påstanden bevist. Til grund for sagen lå en video, en række fotos og en kritisk rapport fra dyrlæge Peter Busk, men beviserne var ikke stærke nok, vurderede retten:

Annonce:

- Der er fremlagt fotos, som angiveligt stammer fra tiltaltes opvisning med Akeem Foldager den 12. april 2014. Det fremgår ikke hvem der har taget de omhandlede fotos. På den baggrund er der ikke grundlag for at tilsidesætte forklaringerne afgivet af tiltalte og vidnet Morten Thomsen, hvorefter Akeem Foldagers tunge ikke var blåfarvet.

- Forklaringen afgivet af dyrlæge Peter Busk kan ikke føre til noget andet resultat, idet de undersøgelser som han foretog nogle dage senere ikke giver grundlag for at anse det bevist, at tiltalte ved dressuropvisningen den 12. april behandlede hesten uforsvarligt, står der blandt andet i rettens afgørelse.

Dansk stjernerytter frikendt for dyremishandling

Ekstra Bladet har forsøgt at få en udtalelse fra den anonyme fotograf, som har taget de billeder af Akeem Fodager, der lå til grund for tiltalen. Vedkommende har dog ikke ønsket at træde frem.

Dyrlæge Lene Kattrup, der er medlem af etisk råd, vurderede i maj på baggrund af de fotos og videoen, som havde cirkuleret på nettet, at Akeem Foldager blev redet efter den ulovlige 'roll kur'-metode, hvor hestens mule bøjes ind mod brystet med stor gene til følge. Kattrup skrev dengang:

Annonce:

Man kan på disse 50 fotos se, at der er mærker efter for voldsom brug at skarpe sporer på hestens sider. Desuden har hesten åben mund samt tydelig blå tunge (i kontrast til mundslimhinden, der er normalt lyserød), som tegn på manglende ilt på grund af et aktivt overdrevent hårdt og vedholdende træk i tøjlerne. Dette fortsætter i alle ni minutter. Man kan desuden se, at tungen er snøret helt sammen pga. det skarpe bid kombineret med det voldsomme hårde og permanente træk i tøjlerne, som må siges at have voldsmæssig karakter.

Såret i siden på Akeem Foldager blev af dyrlæge Peter Busk ikke vurderet at være lavet af sporer. Det er en cyste, vurderede dyrlægen i sin rapport. (Foto: Epona.tv)
Såret i siden på Akeem Foldager blev af dyrlæge Peter Busk ikke vurderet at være lavet af sporer. Det er en cyste, vurderede dyrlægen i sin rapport. (Foto: Epona.tv)

Den vurdering fra maj, som kan læses i sin helhed her, fastholder dyrlægen efter frifindelsen.

- Hesten havde blå tunge, den var dybt ulykkelig, og det er min vurdering, at den blev redet på en måde, som er i strid med dyreværnsloven,  siger Lene Kattrup.

- Jeg synes ikke, det i denne sag er afgørende, hvad en dyrlæge finder af skader på hesten nogle dage efter. Det blev kun fundet moderate skader og en vis ømhed inde i munden, men meget heler jo, især i en mund. Det er den grad af lidelse, smerte og angst, hesten var udsat for i længere tid, og som man tydeligt kan iagttage på videoen og fotos, der i sig selv efter min vurdering er en overtrædelse af dyreværnsloven.

Se alle billederne her.

Annonce:

- Retten har tilsyneladende valgt at tilsidesætte videoen og fotomaterialet, fordi det var anonymt. Desværre ville personen bag jo ikke stå frem, selvom han eller hun ved at stå frem kunne have hjulpet Akeem Foldager og andre heste, der udsættes for rollkur.

- For rollkurr er ved at brede sig herhjemme. Og jeg synes metoden i sig selv rummer et overgreb mod hestene, lyder det fra Lene Kattrup.

TV: Olympiske magtmænd truer danske journalister

Hos Hestens Værn var man oprindeligt kritisk overfor Helgstrands måde at ride Akeem Foldager på, da sagen begyndte at rulle i april 2014.

- Vores klare opfattelse er, at disse billeder er udtryk for forkert ridning og tangerer mishandling. Det er ligeledes tydeligt, at disse skader ikke er opstået på en dag. Bemærk også hjulsporerne og stram kæde på kandaren, som ikke er tegn på korrekt ridning. Hvis det er måden, man opnår topresultater på, så er man på en forkert kurs, udtalet værnet dengang på sin facebookside.

Siden har man dog ændret holdning, som Andreas Helgstrands advokat - der også sidder i bestyrelsen for Hestens Værn - forklarer:

Annonce:

- Vi blev nok i sin tid fanget i hektikken, og man sagde noget kritisk. Men efterfølgende har det vist sig, at beviserne ikke holdt. På den ni minutter lange video, som angiveligt skulle vise, hvad der skete, kan man ikke se nogen blå tunge, så den video blev ikke brugt i retten. Anklagemyndigheden trak faktisk selv videoen, fortæller Sophus Bøgeskov Christensen fra advokatfirmaet Delacour.

Se den omtalte video her.

Bøgeskov Christensen mener ikke, at Hestens Værn bliver inhabilt i sagen, selv om han som bestyrelsesmedlem forsvarer Helgstrand.

- Det kan jeg ikke se. Jeg agerer som advokat, og Hestens Værn skal ikke stå på mål for, hvad jeg gør i den sammenhæng. Men det må du spørge formanden for Hestens Værn om, siger Helgstrands advokat.

Hos Hestens Værn mener man ikke, der er noget habilitetsproblem, ligesom man mener, at der er mange andre sager end Helgstrands, som fortjener større opmærksomhed.

TV: Er dette dyremishandling?

- Om vi er habile i sagen kan kun andre vurdere. Men det mener jeg bestemt, at vi er, siger formand Julie Fjeldborg.

- Vi er meget objektive i Hestens Værn, advokat, berider, dyrlæger og diverse hestesagkyndige. Jeg har fuldstændig tiltro til alle vores bestyrelsesmedlemmer.

Annonce:

- Det, der ærger mig, er, at vi laver så mange politianmeldelser på vanrøgt og mishandling, som politiet aldrig tager op. Du skulle se nogle af de billeder.

Andreas Helgstrand med Akeem Foldager. (Foto: René Schütze)
Andreas Helgstrand med Akeem Foldager. (Foto: René Schütze)

- I denne her sag har der været lidt af en mediestorm, måske fordi Helgstrand er en kendt rytter. Jeg synes, man skal tænke på proportionerne i det her, siger formanden for Hestens Værn.

Andreas Helgstrand selv har ikke ønsket at kommentere på sin frifindelse.

EM i dyremishandling

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: