Høj pris: Mange NFL-spillere får hjerneskader

Omkring 43 procent af tidligere amerikanske fodboldspillere viser tegn på hjerneskader af arten kronisk traumatisk encefalopati, CTE, der opstår ved gentagne slag i hovedet

De amerikanske NFL-spillere får mange hjernerystelser under kampene. Og derfor må mange betale en høj pris, når karrieren er ovre. (Arkivfoto: AP)
De amerikanske NFL-spillere får mange hjernerystelser under kampene. Og derfor må mange betale en høj pris, når karrieren er ovre. (Arkivfoto: AP)

Det kan godt være, at amerikanske fodboldspillere lever et feteret liv med masser af damer, store huse, kæmpe biler og mange penge på bankbogen.

Men noget tyder på, at NFL-spillerne må betale en høj pris, når deres karriere som aktive sportsmænd ophører.

Omkring 43 procent af tidligere amerikanske fodboldspillere viser tegn på hjerneskader af arten kronisk traumatisk encefalopati, CTE, der opstår ved gentagne slag i hovedet.

Det viser et nyt studie ifølge nyhedsbureauet AFP.

Beskyttet godt nok
Studiet skaber endnu engang tvivl om, hvorvidt den nationale amerikanske fodboldliga, NFL, beskytter sine spillere nok, når man kender konsekvenserne af at optræde i ligaen.

Forskerne bag studiet har taget udgangspunkt i 40 tidligere amerikanske fodboldspillere fra NFL, der har været igennem hukommelsestest og koncentrationstest samt hjerneskanninger.

- Det her er det største studie til dato og et af de første studier, der for alvor beviser, at hjerneskader rammer tidligere spillere i NFL, siger en af studiets ophavsmænd Francis Conidi fra Florida State University College ifølge AFP.

- Tilstedeværelsen af kronisk traumatisk encefalopati er signifikant højere hos tidligere NFL-spillere end hos resten af befolkningen, siger han.

Mange hjernerystelser
Spillerne, der deltog i testen, er fra 27 til 56 år gamle og har i gennemsnit optrådt syv år i ligaen. I gennemsnit havde de haft otte hjernerystelser.

- Omkring halvdelen af testpersonerne havde betydelige problemer med at forklare det, de lærte, 45 procent havde problemer med at huske, og 42 procent havde problemer med koncentration, siger Francis Conidi om testforløbet.

Han anbefaler blandt andet, at man imødekommer hans studie med at tage tacklinger ud af NFL-klubbernes træningspas. En praksis som en række ungdomshold på USA's østkyst har indført med succes.

Lægetjek under kampene
NFL har tidligere været i store problemer i forbindelse med hjerneskader hos eks-spillere.

De seneste år har man således imødekommet noget af kritikken ved blandt andet at indføre lægetjek under kampene.

I 2015 sagsøgte omkring 5000 tidligere spillere NFL for at have ignoreret forskning fra læger, der viste følgevirkninger ved at spille amerikansk fodbold.

Spillerne er blevet enige med NFL om at indgå forlig i sagen, der vil koste NFL omkring en milliard dollar.

2 kommentarer
Vis kommentarer