Kæmpe skandale: Stortalenter får gigantisk straf for snyd

To kinesiske snookerspillere skal holde sig langt fra sporten i mange år. De to spillere har fået karantæner på 16 år til sammen, og skandalen omtales som en af de største i sportens historie

Yu Delu har medvirket til matchfixing af fem kampe. Foto: PR foto
Yu Delu har medvirket til matchfixing af fem kampe. Foto: PR foto

Den kinesiske snookerspiller Yu Delu er blevet udelukket fra sporten i ti år og ni måneder, efter det er kommet frem, at han har medvirket i matchfixing i forbindelse med fem kampe.

Det skriver BBC.

Delus medsammensvorne Cao Yupeng har ligeledes fået en karantæne, der strækker sig over seks år.

Korruptionsskandalen kommer efter, at man har undersøgt mistænkelige betting-mønstre gennem de sidste to år, hvilket nu har udløst de lange karantæner.

Det er første gang, at kinesiske snookerspillere får karantæne for at snyde. Straffen til Ye Delu, der er dømt for at have manipuleret med resultatet af fem kampe, er den længste i snooker, siden engelske Stephen Lee blev udelukket i 12 år i 2013.

Beløbene, som kineserne kan have vundet, løber helt op i 700.000 kroner per kamp.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Cao Yupeng skal holde sig fra det grønne klæde i seks år. Foto: PR Foto
Cao Yupeng skal holde sig fra det grønne klæde i seks år. Foto: PR Foto
 

Ronnie o'Sullivan er af eksperter - og mange snooker-kendere, at regne for historiens dygtigste spiller. Men væk fra bordet har han haft sine skandaler og balladesager at tumle med. Ekstra Bladet har eksklusivt mødt ham til en snak om nogle af dem. Foto: Jonas Olufson) Sport og Spil Blowjob, stoffer og store sejre: Mød snookerens Luis Suárez

Disse kampe blev fixet

Yu Delu har indrømmet at have fixet følgende kampe:

- Indian Open qualifiers 2015: Vinder 4-3 over Martin McCrudden.

- Paul Hunter Classic 2015: Taber til Dominic Dale med 4-1.

- Welsh Open 2016: Vinder over Ian Glover med 4-3

- European Masters qualifiers 2017: Taber til Michael Georgiou med 4-1.

- Shanghai Masters 2017: Taber til Kurt Maflin med 5-3.

 

Yu Delu vandt både over Ian Glover og Martin McCrudden. Her havde fixet det eksakte resultat. Det formodes ikke, at modstanderne vidste noget om de fixede kampe.

 

Cao Yupeng har indrømmet at have fixet følgende kampe:

- Welsh Open 2016: Taber til Ali Carter med 4-1

- Indian Open qualifiers 2016: Taber 4-0 til Stuart Bingham

- UK Championship 2016: Taber til Stephen Maguire med 6-1.

 

Kilde: BBC

Verdenselite
31-årige Delu nåede til semifinalerne i Scottish Open i 2016 og var rangeret som nummer 43 på verdensranglisten, inden sagen mod ham begyndte at rulle.

Cao Yupeng er dømt for at have manipuleret resultatet af tre kampe. I 2017-udgaven af Scottish Open blev han nummer to og var rangeret som nummer 38 på verdensranglisten. Han blev suspenderet i maj.

28-årige Cao Yupeng får en noget mildere karantæne end 31-årige Yu Delu. Yupeng har hjulpet World Professional Billiards and Snooker Association med efterforskningen af sin egen sag og fik sin straf nedsat med 25 procent.

-  Cao Yupeng har angret sine handlinger og hjulpet med at opklare sagen. Han vil hjælpe World Professional Billiards and Snooker Association med at bekæmpe korruption fremover. Derfor får han reduceret sin straf, siger formand for World Professional Billiards and Snooker Association, Jason Ferguson, ifølge BBC.

28-årige Yupeng har fortalt efterforskerne, at han blandt andet fik 5.000 pund (41.000 kroner, red.) efter hver fixet kamp.

Yu Delu har derimod modarbejdet efterforskning ved blandt andet at lyve, og det straffer ham ekstra hårdt.

31-årige Delu fik oprindeligt en straf på 12 år, men ifølge BBC blev straffen reduceret til ti år og ni måneder på grund af den sene tilståelse.

Det er World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA), der har stået for efterforskningen af sagen, hvorefter en uafhængig domstol afsagde dommen.

- Det er meget trist, når talentfulde spillere bliver tiltrukket af muligheden for at tjene på aftalt spil, siger formand for WPBSA, Jason Ferguson, til BBC.

Se også: Ender i seng med holdkammerat: Verdensmester i våd fejring

Se også: Unik præstation: Dansk snookerspiller skriver historie

Se også: God stil: Verdensstjernen hjælper hjemløs i snedrive

30 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere