Massiv kritik af Kronprinsen: Drop det, Frede!

Kronprins Frederik har annonceret, at han vil sidde yderligere otte år som IOC-medlem - en dårlig idé, mener sports-iagttagere

Foto: /ritzau foto/Claus Bonnerup
Foto: /ritzau foto/Claus Bonnerup

Man skal stoppe, mens legen er god, lyder det gamle mundheld.

Kronprins Frederik vælger at fortsætte - og man kan endda sætte alvorlige spørgsmålstegn ved, om legen er eller nogensinde har været god.

Det er naturligvis kronprinsens kandidatur til Den Internationale Olympiske Komité (IOC), der er sagens kerne - mandag annoncerede han, at han gerne vil tage otte år mere.

Allerede i 2009 var der mildt sagt mange panderynker, da kronprinsen offentliggjorde, at han stillede op som IOC-kandidat, og de blev ikke mindre, da han sidste år gik imod den danske regerings linje om at udelukke de russiske atleter ved OL i Rio.

Derfor vækker kronprinsens fortsatte kandidatur også bekymring. Blandt andet hos Jens Sejer Andersen, international chef for organisationen Play the Game, der arbejder for mere gennemsigtighed i sportens verden.

- Kronprinsen har siden 2009 gjort et glimrende stykke arbejde som ambassadør for dansk elite-idræt. Men det ændrer ikke ved den principielle problemstilling, at han som IOC-medlem bliver fedtet ind i tunge politiske og økonomiske interesser, som er uforenelige med, at han er medlem af kongehuset, siger Jens Sejer Andersen om den apolitiske tronfølger.

Sejer Andersen har selv foreslået, at der bliver oprettet en særlig stilling til kronprins Frederik som OL-ambassadør, hvor kronprinsen kan formidle sin glæde for sport og promovere den uden at foretage sig noget politisk.

Marionet og stemmekvæg
Heller ikke Ekstra Bladets sportskommentator, Jan Jensen, er begejstret. Han har fulgt det politiske spil i IOC i en årrække og kan slet ikke se, at kronprins Frederik passer ind.

Tværtimod tyder alt på, at kronprinsen bliver udnyttet af de mere drevne politikere i IOC's top.

- Det er en rigtig dårlig beslutning. I kronprinsens tid i IOC er sporten ikke blevet bedre på nogen områder. Korruption, matchfixing og doping er blot nogle af de store problemer. De seneste lege i Sochi og Rio har været så korrumperede, at man tror, det er løgn. Men det er det ikke.

- Kronprinsen er en marionet for IOC-præsident, Thomas Bach. Et stykke stemmekvæg som vil blive brugt de næste mange år. Nu har han siddet i IOC siden 2009, men ingen kan lave en liste med blot tre ting, som han har udført i det regi, siger Jan Jensen.

Han havde hellere set, at kronprins Frederik trak sig fra IOC og lod andre, mere kompetente kræfter gå efter posten.

- Ved at gå efter otte år mere blokerer kronprinsen for at DIF-formand Niels Nygaard kan få plads i IOC. Nygaard har det seneste år vist, at han har modet til at sige fra, påpeger Jan Jensen.

Det kan ske igen
Et centralt kritikpunkt af kronprins Frederik var som nævnt håndteringen af Rusland-sagen, hvor han først var kritisk, men derefter fulgte IOC-strømmen.

Han var heller ikke lige til at få en kommentar fra, da præsidenten for Den Europæiske Olympiske Komité, Patrick Hickey, blev arresteret for billet-svindel under OL i Rio.

Og det kan såmænd gå galt igen, når sydkoreanske Pyeongchang afholder vinter-OL i 2018, frygter Jens Sejer Andersen.

- Selv om han ikke ender i de situationer ret tit, så er der en risiko for, at det kan ske igen. Om mindre end et år skal Sydkorea være vært for vinter-OL. Her sidder kronprinsen i koordinations-komiteen og kan dermed blive fanget på det forkerte ben, hvis Nordkorea benytter legene til politisk eller militær afpresning.

- Der er han i en sammenhæng, hvor han ikke skal være, siger han.

Kronprins Frederik blev valgt ind i IOC på Den Olympiske Kongres i Bella Center i 2009, og han kan blive genvalgt på det 130. IOC-møde i Perus hovedstad Lima til september.

***

Politisk opbakning: En stærk repræsentant for Danmark

Hvor neutrale iagttagere er kritiske over kronprinsens fortsatte IOC-kandidatur, så er der i den politiske verden anderledes tilfredshed.

Eksempelvis fra statsminister Lars Løkke Rasmussens side.

- Jeg har noteret mig, at kronprinsen bekræfter, at han ønsker at genopstille til IOC. Det er kronprinsens beslutning, og den bakker regeringen op om.

- Kronprinsen er en stærk repræsentant for Danmark i IOC. Han har gennem sit medlemskab været med til at sætte fokus på unge og idræt, siger statsministeren i en pressemeddelelse.

Også formanden for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard er tilfreds.

- Det er rigtig fint, at han kan videreføre det arbejde, han har været i gang med de seneste otte år. Han er kommet godt ind i IOC og er involveret i en række gode aktiviteter. Han er en god repræsentant for dansk idræt, siger Niels Nygaard.

Han er ikke så bekymret over, at kronprinsen ikke må agere politisk.

- Vi har fra starten været bevidst om, at der er flere storpolitiske emner, hvor kronprinsen bliver nødt til at forholde sig neutralt. Og det er kun i ganske få situationer, hvor det har udgjort et problem. I det store billede har det ikke været problematisk.

- Men ville det ikke være bedst at have en kandidat, der ikke skal forholde sig neutralt fra tid til anden?

- Tjo. Men der er andre veje at arbejde inden for international idræt. Det er en samlet afvejning. For med kronprinsen er der en mulighed for at være repræsenteret i IOC. det er langt fra sikkert, at vi ville kunne få andre valgt ind.

- Og så bliver der lyttet til ham i de områder, han er aktiv. Det er vigtigt.

Så meget betalte du for Kong Henriks sviptur

Engells brevkasse: Her er det eneste, der kan tvinge Margrethe væk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter