Mens blodig krig raser i landet: Fester for 65 milliarder

Aserbajdsjan er vært for det første europæiske OL - en fest, de har brugt 65 milliarder på, samtidig raser en krig i den sydvestlige del af landet

BAKU (Ekstra Bladet): En flyvende tyr med en dansende kvinde på ryggen skal i aften underholde 68.000 tilskuere – herunder en række af denne verdens ledere – når historiens første europæiske OL begynder i aften i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

Åbningsceremonien er som alt andet ved dette propagandastævne lagt stort op. Hele 65 milliarder kroner har Aserbajdsjans præsident, diktatoren Ilham Aliyev, spenderet på at forskønne indtrykket af sit land. Men det lykkes ikke helt.

En flyvende tyr skal bruges til at fortrænge tankerne fra krigen mod Armenien og de mange politiske fanger i Bakus fængsler. Foto: Ole Steen
En flyvende tyr skal bruges til at fortrænge tankerne fra krigen mod Armenien og de mange politiske fanger i Bakus fængsler. Foto: Ole Steen
 

For samtidig med at 6000 unge atleter fra 50 europæiske lande tager hul på 16 dages konkurrencer i Baku, kæmper andre unge mænd fra Aserbajdsjan og Armenien en blodig krig i enklaven Nagorno Karabakh i det sydvestlige Aserbajdsjan.

Konflikten har stået på siden 1988 og har kostet langt mere end 30.000 livet. I perioder har der været våbenhvile mellem parterne, som ligger i skyttegrave blot 150 meter fra hinanden. Men i de seneste uger har kampene for alvor taget fat.

Medierne i Aserbajdsjan melder om hundredvis af træfninger her i juni og om dræbte soldater. Det er hver gang Armeniens skyld, og forholdet mellem de to lande er naturligvis på frysepunktet.

Men krigen får ikke indflydelse på det europæiske OL. Intet må ødelægge det show, som præsident Aliyev og præsidenten for Den Europæiske Olympiske Komite, EOC, ireren Patrick Hickey, har arbejdet så hårdt for.

Undervejs har de ryddet mange forhindringer af vejen. Aliyev har fængslet alle sine kritikere, lukket den frie presse og bulldozet menneskerettigheds-organisationernes kontorer. Senest har han forbudt Amnesty International og Human Right Watch at rejse til Baku under legene.

Men præsidentens politiske rådgiver, Ali Hasanov afviste i går på et pressemøde på hotel Four Season, at der er politiske fanger i Aserbajdsjan.

- De mennesker, der er i fængsel, er der på grund af kriminelle handlinger, sagde han.

Det skulle således også gælde den kendte menneskerettighedsaktivist Rasul Jafarov, som i april blev idømt seks et halvt års fængsel for skattesvindel. Anklager som både Human Right Watch og Amnesty International kalder fabrikerede.

En stribe udenlandske journalister, som på grund af forholdene i Aserbajdsjan har været ude med riven efter præsidenten, er blevet udelukket fra at dække legene i Baku. De er sat på den røde liste. Det gælder journalister fra ansete medier som The Guardian i London og den store tyske tv-station ARD.

Oliepumperne kører døgnet rundt og er med til at sikre, at præsident Aliyev kan bruge milliarder på sit propagandashow. Foto: Ole Steen Anden sport Europæisk OL-kvalme: En ansigtsløftning til 65 milliarder

Alt det er sket, uden at Patrick Hickey har protesteret synderligt. Heller ikke selv om knægtelsen af ytringsfriheden strider mod det olympiske charter, som Hickey ellers om nogen burde værne om.

Men når Ilham Aliyev nu har valgt at bruge 65 milliarder på at føre Hickeys mangeårige drøm om et europæisk OL ud i livet, så er ireren parat til at sluge mange kameler. Det har han gjort.

Men krigen i Nagorno Karabakh har Aliyev og Hickey ikke kunnet dæmpe. Alligevel mener sidstnævnte, at han har gjort en god gerning.

– Jeg rejste i september til Armeniens hovedstad Jerevan sammen med IOC’s præsident, Thomas Bach. Vi fik overtalt de armenske ledere til at sende deres atleter til legene i i Baku. De er kommet, og det er vi alle glade for, sagde Hickey i går.

Nu kan han sammen med Aliyev, Thomas Bach og Ruslands præsident Vladimir Putin se frem til et show med en flyvende tyr med en dansende kvinde på ryggen. Sammen med musikken vil det måske for en stund overdøve lydene fra krigen i Nagorno Karabach.

Du kan chatte med Jan Jensen fra kl. 18, hvor Ekstra Bladet live-dækker åbningen af legene

Fakta: Europæisk OL i Baku

Det europæiske OL i Baku er endnu et eksempel på, hvordan elendige regimer med manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder køber sig til international anerkendelse ved at opføre milliarddyre store sportsbegivenheder.

Ekstra Bladet er taget til Baku i et forsøg på at afdække endnu et forfærdeligt og sygt indslag i den internationale idrætsverden. De danske idrætsudøvere må derfor denne gang finde sig i at spille en mindre fremtrædende rolle.

Europas OL i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er det første af sin art. Legene åbnede 12. juni med en stor ceremoni på National Stadium med plads til 68.000 tilskuere. Afslutningsceremonien finder sted 28. juni.

Der er 20 idrætsgrene på programmet i Baku.

Det danske hold består af 63 atleter. De mest kendte er badmintonspillerne Mathias Boe og Carsten Mogensen, verdensmesteren i bueskydning, Maja Jager, verdensmesteren i skeetskydning, Jesper Hansen, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren, René Holten Poulsen, cykelrytteren Rasmus Quaade og gymnasten Helge Wammen, som dog nok er mest kendt for sin medvirken i ’Vild med dans’.

I alt vil godt 6000 atleter fra 50 lande stille op. De mange atleter får følgeskab af 3000 trænere og ledere, og når det hele lægges sammen, vil OL i Baku blive årets største sportsbegivenhed.

I enkelte discipliner er der billetter på højkant til det rigtige OL i Rio i 2016. Det gælder blandt andet i landevejscykling, bordtennis, skydning og bueskydning.

I andre sportsgrene er det kun amatører og juniorer, der må deltage. Det gælder således svømning, hvor kun juniorer er med, og atletik, hvor kun atleter fra den internationale tredje division må lege med.

Det er på mange måder et underligt OL, som er uden roning, fodbold og håndbold, som ellers kunne være interessant set med danske briller.

Til gengæld bydes der på strandfodbold, basketball tre mod tre og vandpolo.

Som noget nyt har værterne med accept fra Den Europæiske Olympiske Komité indført præmiepenge. Det er for at lokke atleter til. Guld belønnes med 6000 euro (45.000 kr.), sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sportslige skal være incitamentet til at deltage.

Der er akkrediteret 1300 journalister til legene. Heraf er de 600 fra Aserbajdsjan. Meget godt klaret af en nation uden en fri og uafhængig presse.

TV2 Sport sender fra legene i Baku.

De Europæiske Lege skal afvikles hvert fjerde år, og antallet af discipliner kan ændre sig fra gang til gang.

Seks byer har søgt om at blive den næste vært i rækken i 2019. Amsterdam har længe været favorit, men hollænderne trak sig. To byer har meldt sig til at tage over efter Holland. Disse er endnu ikke offentliggjort.

47 kommentarer
Vis kommentarer