Piner sig ned i vægt: Træner fem timer på en kop kaffe

Norske skiløbere udsætter sig selv for brutale slankekure op til vigtige løb, skriver norsk TV 2

Søndag vandt Henrik Kristoffersen fra Norge åbningsløbet i slalom ved VM. Video: SNTV

‘Morgenmads-trimning’, kalder de det. Og det er ikke morgenbuffeten på de norske landsholdssamlinger, der skal trimmes og formindskes.

Nej, det er langrendsløberne selv, der skal pines ned i vægt og ifølge norsk TV 2 benytter en temmelig brutal og næppe særligt sund metode: De drikker en kop kaffe og kaster sig så ud i benhårde træninger, der varer i timevis.

- Det handler om, at det eneste, man har i sig, er en kop kaffe, før man løber ud på en lang træningstur på tre-fire-fem timer. Og det eneste, man har med, er vand.

- Jeg tabte vel fire kilogram på tre uger, siger langrendsløberen Chris Jespersen til tv-stationen om den hårde slankekur, som han selv benyttede, da han var på landsholdet.

Vægttabet skal ses i lyset af, at landsholdsatleter oftest i forvejen er temmelig fedtfattige, men vægten er af største betydning atleter i udholdenhedssportsgrene som for eksempel langrend, og derfor er der voldsom fokus på kure, der virker.

- Jeg ved, at skal jeg være på mit bedste niveau, så skal vægten være den rigtige. Jeg har i flere år ‘tunet’ vægten frem mod for eksempel Tour de Ski, og sidste vinter gjorde jeg det også før VM, siger langrendsløberen Martin Johnsrud Sundby, som er på det norske landshold.

- For mig er det en god formel til at nå topformen, at jeg træner knaldhårdt og ‘tuner’ min næring fornuftigt i forhold til højde, vægt og muskulatur.

- Vigtigst er det ikke at tabe muskelkraft. Sker det, er man chanceløs, siger Martin Johnsrud Sundby til TV 2.

Den norske landstræner er vidende om, at skiløberne bruger ‘morgenmads-trimning’ og lader det være op til den enkelte atlet, om han vil benytte metoden.

- Topidræt er ikke sundt, men på landsholdet er der en sund kultur i forhold til noget, som er usundt, siger landstræner Eirik Myhr Nossum til norsk TV 2.

- Topidræt er ikke noget, jeg vil anbefale i et sundhedsmæssigt perspektiv, siger han.

Misser storkampe: Tiden løber ud for Bendtner

OL-håb overvejede selvmord: Sådan knækkede han hende

Filmet med skjult kamera: Her ryger de i fælden

Satte rekord i Superligaen: - Min mest brutale oplevelse

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+