Rent eventyr: Fra landsby til verdens største liga

Et islandsk kæmpe-talent på 2,16 meter kan måske lægge gårdlivet bag sig til fordel for den amerikanske basketball-liga NBA

For fem år siden havde 20-årige Tryggvi Hlinason knapt nok rørt ved en basketball, nu scorer han muligvis en plads i NBA.
Foto: Roni Rekomaa
For fem år siden havde 20-årige Tryggvi Hlinason knapt nok rørt ved en basketball, nu scorer han muligvis en plads i NBA. Foto: Roni Rekomaa

Normalt er der langt til toppen for nordiske baskeballspillere, men for 2,16 meter høje Tryggvi Hlinason er der måske ikke så langt igen.

For den amerikanske sportsnyhedsside ESPN har udnævnt Hlinason som Islands nye basket-håb, der til sommer kan score en plads i NBA, skriver norske Adresseavisen.

Den tårnhøje basketballspiller var let at få øje på, da han sidste år spillede kamp for Island på Kreta i U20-EM, men det var ikke kun på grund af hans højde. 

Tryggvi Hlinason scorede nemlig i gennemsnit 14 point pr. kamp og blev udvalgt til turneringens All-Star hold. Det var noget, der fangede NBA-spejdernes opmærksomhed.

Nu kan Tryggvi Hlinason måske se frem til at blive draftet af en af klubberne i NBA-ligaen, når de til sommer plukker spillere ud til holdene.

Et naturtalent på banen
Den 20-årige basketballspiller har ikke altid været god til basketball. Tværtimod har han tilbragt størstedelen af sit liv på en gård på Island i en by med mindre end 1.000 indbyggere.

Det var først i 2013, hvor Tryggvi Hlinasons forældre valgte at sende ham til Akureyri, en by med 18.000 indbyggere, for at studere, at Hlinason fik smag for boldspillet.

Tryggvi Hlinason ville gerne holde sig i form, og da han skulle vælge en sportsgren at bruge sin fritid på, faldt valget på basketball. Der tog det fart. Hlinason var et naturtalent, og der gik ikke mere end et par måneder, før han blev opsnappet af U18-landsholdet og senere hen Valencia.

- På 40 måneder gik han fra at være et barn på en gård som godt kunne lide sport, men som aldrig havde spillet basketball, til at blive signeret af Valencia. Det er helt utrolig, siger en af Tryggvi Hilnasons tidligere trænere Einar Jóhannsson til Adresseavisen.

Islands andet basketball-håb
Det er ikke første gang, at en spiller fra Island er kommet ind i varmen hos en klub i NBA-ligaen. I perioden 1981-1989 spillede Petur Gudmundsson 150 kampe for Los Angeles Lakers, San Antonio Spurs og Portland Trail Blazers. Der blev han udvalgt som nummer 15 i tredje runde af draften.

Den næste draft finder sted den 21. juni, hvor Tryggvi Hlinason finder ud af, om han er Islands næste NBA-kæmpe.

I forvejen spiller svenske Jonas Jerebko for Utah Jazz, mens den finske 'rookie' Lauri Markkanen høster pæn succes hos Chicago Bulls. Der er ingen danskere i NBA, men Chris Andersen, der har dansk far og pt. er uden hold, sikrede sig en mesterskabsring med Miami Heat i 2013.

NBA-stjernen LeBron James satte natten til onsdag en imponerende milepæl. Foto: AP Anden sport LeBron James sætter vild rekord i NBA

Stephen Curry storspillede i sit comeback. Foto: AP Anden sport NBA-ikon slår sæsonrekord i comeback

0 kommentarer
Vis kommentarer