Rivalen bryder sammen: Jeg kan ikke

Los Angeles Clippers' cheftræner begyndte at græde for rullende kameraer, da han blev forholdt Kobe Bryants dødsfald

Doc Rivers kæmpede sig grædende igennem et interview efter nyheden om Kobe Bryants død. Video: ESPN via AP

Nyheden om Kobe Bryants død i forbindelse med et helikopterstyrt i USA søndag understreger den betydning og respekt, stjernen havde på alle i og omkring amerikansk basketball.

Det er ikke kun fans, holdkammerater og kollegaer, der er knuget af sorg.

Modstandere, modstanderes fans, modstanderes sponsorer, modstanderes bedstemødre, ja selv præsident Donald Trump, som Kobe Bryant ellers har afvist at ville mødes med, har tweetet, at han er ked af det.

Og det er Doc Rivers også.

Han har kendt Kobe Bryant de sidste mange, mange år. Først som spiller i 1990'erne og siden som cheftræner for flere mandskaber, der jævnligt tørnede sammen med Lakers.

 

I spidsen for Boston Celtics mødte Doc Rivers to gange Bryant og Lakers i NBA-finalerne, og da han søndag skulle forsøge at sætte ord på den tragiske ulykke, hvor ni mennesker blev slået ihjel, blev det for meget.

Efter at have stået i mange, lange sekunder med tårer i øjnene, forsøgte han at samle sig og sagde så:

- Jeg ved ikke rigtigt...jeg har ikke så meget at sige. Nyheden er forfærdelig for alle, der kendte ham. Jeg har kendt ham længe.

- Han betyder naturligvis utrolig meget for mig. Han var sådan en god modstander. Det er det, man vil have i sport. Han havde en meget særlig dna, som kun få udøvere har. Som Tiger Woods, Michael Jordan.

- Jeg lærte ham sjovt nok bedre at kende, efter han stoppede karrieren (i 2016, red.)...øhm...det er svært det her, sagde han.

- Han berørte så mange mennesker. Bare det at se på mine unge spillere og se, hvor berørte de er...de kendte ham ikke engang.

- Beklager, men jeg har ikke så meget at sige. Jeg bliver nødt til at gå ned og tale med et hold inden en kamp og fortælle dem, at de skal spille. Og det kan jeg ikke, sagde han, mens tårerne strømmede ned ad kinderne på ham.

Clippers skulle møde Orlando Magic søndag, og det gjorde de. Clippers vandt tilmed kampen 112-97, men det synes lettere ligegyldigt.

Doc Rivers' respekt for Bryant på banen var kolossal, hvilket en episode fra sjette finalekamp i 2008 vidner om.

I den kamp nægtede Doc Rivers kategorisk at skifte sine startformation ud, alene af den grund at Kobe Bryant ikke var skiftet ud. For en udskiftning ville være lig med en forringelse af holdet, og det ville betyde, at Bryant og Lakers ville få en fordel - så længe giganten Bryant altså fortsat var i aktion.

Blå bog: Kobe Bean Bryant

Den amerikanske basketballegende Kobe Bryant er søndag omkommet i en helikopterulykke.

Ifølge amerikanske myndigheder var Kobe Bryant en af ni personer, der blev dræbt i et styrt uden for Los Angeles.

Navn: Kobe Bean Bryant

Alder: 41 år - født 23. august 1978.

Fødested: Philadelphia

Nationalitet: Amerikansk

Uddannelse: Lower Merion High School, Ardmore (Philadelphia).

Karriere: Professionel basketballspiller i NBA fra 1996 til 2016.

Resultater:

* Fem NBA-mesterskaber (alle med Los Angeles Lakers fra 2000 til 2010)

* All Star-spiller 18 gange.

* Mest værdifulde spiller (MVP) i grundspillet: En gang (2007/2008).

* MVP i finale-serie: To gange (2008/09 og 2009/10).

* Topscorer i NBA-ligaen: To gange

* Spillede 20 sæsoner for Los Angeles Lakers.

* Spillede 1346 kampe i karrieren og scorede i gennemsnit 25 point per kamp.

* Scorede 60 point i sin afskedskamp, hvilket førte Lakers til en sejr på 101-96 over Utah Jazz.

Civilstand: Gift med Vanessa Laine Bryant (fire børn)

Kilder: Bleacherreport. NBA.com

- Jeg så over på dem, og der var Kobe stadig på banen, og jeg sagde rent faktisk: 'Når Phil (Lakers-træner Phil Jackson, red.) tager den fyr ud, så tager jeg mine gutter ud. Derpå svarede Thibs (daværende assisterende Celtics-træner Tom Thibodeau, red.): 'Bare rolig, du er sikker', og jeg svarede: 'Ikke med ham der på banen', har Rivers fortalt til FOX Sports.

Den ikke uvæsentlige detalje i det billede er, at Celtics i kampen førte med vilde 42 point - og altså syntes ret sikre på at vinde den. Men respekten for Bryant var stor.

- Jeg var dødhamrende alvorlig. Jeg havde tydeligvis mistet situationsfornemmelsen, for vi førte med 42 point. Men han formåede at skabe den der frygt i én. Gudskelov pillede Phil ham snart ud, så jeg også kunne skifte ud, og så gik det alt sammen, sagde han.

Du kan følge helikopterens rute her ved at trykke på punkterne:

En lang række af USA's største stjerner hylder afdøde Kobe Bryant

En af USA's største sportsikoner - basketball-legenden Kobe Bryant - mistede søndag livet i en helikopterulykke uden for Los Angeles.

Dødsfaldet har allerede i minutterne efter, at meldingen blev bekræftet af de amerikanske myndigheder udløst mange reaktioner fra hele verden.

Her følger et lille udpluk af reaktioner på de sociale medier:

* Donald Trump, USA's præsident:

- Kobe Bryant var, selv om han i sandhed var en af historiens bedste basketballspillere, kun ved at begynde sit liv. Han elskede sin familie og havde en stærk passion for fremtiden. Tabet af hans smukke datter Gianna gør øjeblikket endnu mere hjerteskærende.

* Barack Obama, tidligere præsident i USA:

- Kobe var en legende på banen og havde kun lige begyndt det, der kunne have været en mindst lige så meningsfuld anden halvleg.

* Tom Brady, quarterback i NFL-klubben New England Patriots:

- Vi savner dig allerede, Kobe.

* Wayne Gretzky, ishockeylegende:

- Janet (hustru, red.) og jeg har ingen ord, der kan beskrive vores chok og sorg over Kobe Bryants tragiske dødsfald i dag. Jeg beder for ham og hans familie.

* Reese Witherspoon, oscarbelønnet skuespiller:

- Jeg er knust over at høre om Kobe Bryant. En ekstraordinær atlet og en virkelig rar og fantastisk mand. Sender kærlighed, bønner og medfølelse til hans familie - også til hele hans NBA-familie.

* Scottie Pippen, NBA-ikon og tidligere spiller for Chicago Bulls.

- Jeg er i chok. Ord kan ikke komme i nærheden af at beskrive det. Bare en utroligt trist og tragisk dag.

* Kareem Abdul-Jabbar, NBA-ikon og tidligere spiller for blandt andet Los Angeles Lakers:

- De fleste mennesker vil mindes Kobe som en storslået atlet, der inspirerede en hel generation af basketballspillere. Men jeg vil altid huske ham som en mand, der var meget mere end en atlet.

* Kim Clijsters, belgisk tennisstjerne:

- Kobe - du var en sand inspiration for mig som atlet. Jeg har altid beundret din professionalisme, drivkraft og dedikation. Vores tanker er med dine nærmeste.

* Martina Navratilova, tjekkisk-amerikansk tennisstjerne:

- Kobe Bryant er død alt for tidligt. Hvor er det forfærdeligt at høre om hans død. Han bragte glæde til så mange i så lang tid. Dybe kondolencer til hans familie, venner og hans Lakers-familie.

* Justin Bieber, canadisk popstjerne:

- Jeg er knust over disse nyheder, du var en sand legende og ven. Hvil i fred, Kobe Bryant, mine tanker og bønner går til din hustru og dine børn.

/Ritzaus Bureau

PR-FOTO Anden sport Dansk basket-ekspert: En ubegribelig tragedie

Han blev kun 41 år. Foto: Matt Rourke Anden sport Basket-legende dræbt: Stjerner i chok

Anden sport Så voldsom var ulykken

Kobe Bryant mistede livet sammen med otte andre i et helikopterstyrt søndag. Foto: Philippe Lopez/AFP/Ritzau Scanpix Anden sport Ni omkommet i helikopter-styrt

 

23 kommentarer
Vis kommentarer