Annonce:
Annonce:

Skandale i skakmiljøet: 50-årig stortalent anklages for snyd

Stein Tholo Bjørnsen er et hottere skak-navn i Norge end verdensmesteren Magnus Carlsen

Stein Tholo Bjørnsen (th) er hovedperson i en potentiel kæmpeskandale i det norske skakmiljø. (Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no)
Stein Tholo Bjørnsen (th) er hovedperson i en potentiel kæmpeskandale i det norske skakmiljø. (Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no)
Annonce:

Den blinde Stein Tholo Bjørnsen har fået alle skakspillere i Norge til at spærre øjnene op.

Den halvtredsårige nybegynder er på to år gået fra at slutte som nummer fire til det norske skak-mesterskab for synshæmmede til at vinde den store turnering TV2 Chess International.

Hans udvikling har været uden sidestykke, og hans præstationer har endda fået den norske verdensmester Magnus Carlsen til at kommentere hans talent.

- Han er virkelig et unikt skaktalent, hvis alt er rigtigt, og det håber jeg, det er, siger Magnus Carlsen til norske VG, og henviser til de anklager om snyd, som er begyndt at dukke op, efter at skakspillere har analyseret Stein Tholo Bjørnsens spil.

Skak-verden i sorg: 20-årig stormester død

Annonce:

Spiller som en computer
Den 50-årige har spillet 64 turneringskampe i løbet af det seneste år, og han har ikke tabt en eneste. Han har lavet 298 træk uden at lave en eneste fejl. Og det sker sjældent, medmindre man er en skakcomputer, og det har fået skakeksperter til at råbe vagt i gevær.

- Ingen kan spille som en computer, selv ikke Magnus Carlsen. Mens Carlsen har et gennemsnit på 87 procent af favorittrækkende sammenlignet med skakcomputeren Houdini, har denne fyr 96 procent af favorittrækkende sammenlignet med Rybka 4. Det, mener jeg, er bevis i sig selv, siger skaktræner og journalist Ole Valaker til VG.

Den norske side Sjakblokken.no har talt med flere eksperter, som uafhængigt af hinanden påstår, at Stein Tholo Bjørnsen har snydt, og det har fået det norske skakforbund til at gå ind i sagen. De skal tage stilling til anklagerne på deres næste møde den 3. februar.

Stein Tholo Bjørsen er blevet bedt om at indlevere en skriftlig forklaring, og der vil blive indhentet eksperter fra det internationale skakforbund til at se på sagen.

Skak-snyder mister stormester-titel

Annonce:

Afviser alle anklager
Bjørnsen bruger en diktafon, når han spiller. Det giver ham mulighed for at indtale sine træk, så han senere i spillet kan genhøre dem. Men den diktafon, han bruger, er blevet mistænkeliggjort, fordi hans modstandere mener, at han kan bruge den til at snyde.

- Jeg har ikke gjort noget galt. Dommerne har siddet 20 centimeter fra mig hele tiden, og diktafonen, som jeg bruger, bliver tjekket inden turneringerne. Anklagerne kommer fra folk, som ikke var tilstede under turneringerne, forklarer den blinde skak-komet til VG.

Kritikerne mener, at Bjørnsen bruger sin dikafon til at kommunikere med. (Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no)
Kritikerne mener, at Bjørnsen bruger sin dikafon til at kommunikere med. (Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no)

Altid uheldig
Hvis anklagerne mod Stein Tholo Bjørsen viser sig at være forkerte, kandiderer han til titlen som verdens mest uheldige mand.

Den 50-årige skakspiller er som før nævnt blind, men det var han ikke fra fødslen.

Da han var ude og kælke som barn, blev han ramt af en gren i øjet. På trods af en lang hospitalsindlæggelse kunne lægerne ikke redde hans øje.

Senere var han ude og skyde med bue og pil med en kammerat. Kammeraten skød en pil lige op i luften, og han og Stein lagde hovederne tilbage, for at se, hvor pilen ville lande.

Desværre for Stein ramte den lige ham lige i hans raske øje, og så var det helt slut med at se.

Annonce:

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Stein Tholo Bjørnsen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: