Tjente over fem milliarder: Nu går NBA-stjerne på pension

Når Los Angeles Lakers-stjernen Kobe Bryant går på pension efter denne sæson, bliver det som den bedst betalte hold-spiller nogensinde

Her annoncerer 'The Black Mamba' sit stop

Som den trettende spiller, valgte Charlotte Hornets den kun 17-årige highschool spiller fra Lower Marion Highschool i Pensylvania, Kobe Bryant i NBA-draften i 1996.

Han nåede dog aldrig at spille en kamp for Charlotte Hornets, fordi de sendte ham til Los Angeles Lakers i bytte for den store serbiske center Vlade Divac.

Fordi Kobe ikke var myndig, skrev hans forældre under på hans første kontrakt, der sikrede det unge stjerneskud 3,5 millioner dollars for at spille sine første tre år i Los Angeles.

Det blev startskuddet på en stor karriere, som nu næsten tyve år senere, er på vej mod sin afslutning.

Kobe Bryant har annonceret, at denne sæson bliver hans sidste, og selv om han går på pension i en alder af 37, skal han ikke frygte for sit otium.

Ifølge beregninger som amerikanske Forbes har lavet, er han nemlig den bedst betalte basketballspiller nogensinde.

Nu er det slut: Basketgigant siger stop med digt

Løn og sponsorater til millioner
Kobe Bryant er ikke længere på det niveau, der sikrede ham titlen som Most Valuable Player i 2008, da Lakers vandt NBA-titlen. Men det afholder ikke 'The Black Mamba', som han også bliver kaldt, fra at indkassere over 175 millioner kroner om året for sin kontrakt med Los Angeles Lakers. En kontrakt som gør ham til den højest lønnede spiller i NBA lige nu.

Udenfor banen har han også været god til at tjene penge. Nike har siden 2003 har sendt 10 millioner dollars om året efter Los Angeles Lakers spilleren, og store navne som Mercedes-Benz, McDonald's, Sprite, Nintendo og Sony har også spædet i kassen.

Forbes opgør Kobes sponsorindtægter i karrieren til at være på svimlende 350 millioner dollars svarende til næsten 2,5 milliarder kroner med den nuværende dollarkurs.

Overgår Jordan
Michael Jordan vandt seks mesterskaber i sin karriere, og det er altid ham, store spillere bliver sammenlignet med, når man taler om de bedste i NBA.

Kobe Bryants sæson er ikke slut endnu, men der er intet, der tyder på, at Lakers kan vende deres horrible sæsonstart til noget, der bare lugter af en slutsspilsplads.

Derfor er det okay at antage, at Kobe Bryant slutter med fem mesterskabsringe - en færre en Michael Jordan.

Og selv om mesterskaber er det, som alle basketballspillere spiller om, er der steder, hvor Kobe Bryant overstråler 'His Airness'.

Ifølge Forbes vinder Kobe Bryant, når det kommer ned til kroner og øre.

762 millioner dollars, eller hvad der svarer til over fem milliarder kroner, har Kobe Bryant skrabet sammen i lønindtægter og sponsorater i sin aktive karriere.

Michael Jordan er nummer to på listen over de bedst betalte basketballspillere nogensinde, men ifølge Forbes udregninger, hvor der er taget højde for inflation, er han 300 millioner efter The Black Mamba.

Det er dog værd at bemærke, at Kobe Bryant, når han går på pension, har brugt tyve sæsoner på at indkassere sine mange milliarder, imens Michael Jordan 'kun' har brugt femten sæsoner, på at tjene 300 millioner mindre.

Kobe Bryants evner til at sende bolden i kurven har betyder, at forsvaret har dækket ham tæt i hele hans karriere. Alligevel lykkedes det Kobe Bryant at overhale Michael Jordan på listen over de mest scorende spillere d. 14 december 2014. (Foto: LM Otero / AP)
Kobe Bryants evner til at sende bolden i kurven har betyder, at forsvaret har dækket ham tæt i hele hans karriere. Alligevel lykkedes det Kobe Bryant at overhale Michael Jordan på listen over de mest scorende spillere d. 14 december 2014. (Foto: LM Otero / AP)

NBA's bedste: Jeg er ligesom Messi

Danskeren der spillede mod legenden
Selv om Kobe Bryant har været professionel i snart tyve år, er det kun lykkedes en dansker at krydse klinger med superstjernen.

Chanan Colman, der til daglig spiller i den israelske basketballklub Maccabi Haifa, var en tur i Staples Center i oktober, hvor de spillede mod Los Angeles Lakers i en træningskamp.

Og han kunne godt mærke, at det ikke var hvem som helst, han stod over for.

- Da vi spillede i Staples Center var fansene selvfølgelig vilde med Kobe, og der var en enkelt gang, hvor vi står overfor hinanden, og jeg havde bolden. Normalt spiller man én mod én i sådan en situation, men alle holdkammeraterne sagde til Kobe 'I'm here, i'm here', så når Kobe dækkede op, var hele holdet klar, siger Chanan Colman til Ekstra Bladet om sit møde med superstjernen og fortsætter:

- Det var tydeligt, hvor stor han er for sporten.

I kampen spillede Kobe Bryant kun atten minutter, fordi han stadig var på vej tilbage efter en skade, men Chanan Colman fik lov til at mærke, følelsen af, at stå over for en af de største i sporten.

- Det var ikke den samme Kobe som tidligere i hans karriere, men der var ting på banen, som han fik til at se legende let ud. I en sekvens gjorde jeg alt for at stoppe ham, og så afsluttede han alligevel med et fade-away skud, som om der ikke var andre på banen end ham, siger Chanan Colman til Ekstra Bladet.

Kobe Bryant scorede 21 point, på de atten minutter han var på banen, og Lakers vandt kampen 126-83.

Danske Chanan Colman og Kobe Bryant spillede mod hinanden, da Maccabi Haifa og Los Angeles Lakers mødtes i en træningskamp i oktober. (Foto: Seth Ribnick)
Danske Chanan Colman og Kobe Bryant spillede mod hinanden, da Maccabi Haifa og Los Angeles Lakers mødtes i en træningskamp i oktober. (Foto: Seth Ribnick)

Husker du Space Jam? Popstjerne scorer 3 point med cigar i munden

Den bedst betalte holdspiller nogensinde
Det er ikke kun indenfor basketboldens verden, at Kobe Bryant kan måle sig med de helt store, når det kommer til, hvem der har tjent mest gennem karrieren.

Faktisk er han den bedste betalte hold-spiller nogensinde, på tværs af alle sportsgrene, skriver Forbes.

Det er kun individuelle sværvægtere som Tiger Woods, Michael Schimacher og Floyd Mayweather, der har skrabet mere sammen end den snart pensionsmodne basketballstjerne.

Kobe kan derfor trygt gå på pension velvidende, at han er den største basketballspiller nogensinde, i hvert fald, hvis man måler det på antallet af nuller på bankkontoen.