Trods kontroversielle billeder: Rideforbund frikender Helgstrand

Omdiskuterede billeder af Andreas Helgstrand, der varmer sin hest op før dressurkonkurrence, får ikke Dansk Ride Forbund til at uddele straf - Helgstrands opvarmning skal dog for fremtiden filmes

Anklagen om brug af den forbudte træningsmetode 'rollkur' fløj gennem luften, da det billede - og omkring 80 ander - dukkede op i august. Dansk Ride Forbund mener ikke, Helgstrand på baggrund af billerne kan idømmes en straf. (Foto: Crispin Johannessen)
Anklagen om brug af den forbudte træningsmetode 'rollkur' fløj gennem luften, da det billede - og omkring 80 ander - dukkede op i august. Dansk Ride Forbund mener ikke, Helgstrand på baggrund af billerne kan idømmes en straf. (Foto: Crispin Johannessen)

Efter en måneds overvejelser er Dansk Ride Forbund kommet frem til, at reglerne for god hestevelfærd ikke blev brudt, da Andreas Helgstrand i juni varmede sin hest Tørveslettens Stamina op til FEI National Nations Cup i Sverige.

Der rejste sig en voldsom diskussion i ridesporten, da 80 billeder af den tidligere OL- og VM-medaljevinder dukkede op i august, men billedmaterialet er ikke stærkt nok til, at Helgstrand kan idømmes en straf, vurderer DRF.

Se også: Dyremishandling? Dansk dressurstjerne i ny shitstorm

- Efterfølgende har vi modtaget en udtalelse fra den ansvarlige FEI-steward ved stævnet samt en redegørelse fra Andreas Helgstrand. Ifølge udtalelsen har der ikke været situationer, der har givet anledning til at give gule kort eller at påtale noget i ridningen, og vi har i øvrigt tillid til, at den ansvarlige steward griber ind, hvis der er tale om tvivlsomme situationer, skriver DRF i en pressemeddelelse.

Men noget var ikke helt, som det skulle være, konstaterer forbundet i samme ombæring.

- Vi mener fortsat, at mængden af billederne, samt at der er tale om flere forskellige træningspas, kan give indtryk af en konfliktadfærd fra hestens side og disharmoni mellem hest og rytter, som ikke er i overensstemmelse med god hestevelfærd.

- Stewardens udtalelse, redegørelsen fra Andreas Helgstrand samt det faktum, at der er tale om stilbilleder, forhindrer dog en vurdering af, om der har fundet en reglementsovertrædelse eller andet i strid med Code Of Conduct sted.

Se også: Eksperter: Det burde fuldstændig forbydes

- Vi har efterlyst video af de givne situationer med Andreas og Tørveslettens Stamina, men et sådant materiale har vi ikke modtaget fra nogen, skriver DRF, som derefter oplyser, at man har indgpået en aftale med Helgstrand om, at hans opvarmninger for fremtiden filmes.

- Derfor har Dansk Ride Forbund aftalt med Andreas Helgstrand, at han sikrer, at der bliver optaget video af hans træning og opvarmning, når han rider stævner, og at materialet i uredigeret form står til rådighed for forbundets repræsentanter. Med denne løsning søger vi at fjerne enhver tvivl om, hvorvidt hestevelfærden er overholdt, hvilket er i alles interesse, skriver Dansk Ride Forbund.

Forbundet mener ikke, at sporten kan være tjent med, at diskussionen om, hvad der er god behandling af heste, tages i medierne.

- Vi har alle et ansvar for at sikre hestevelfærden, og vi mener, at det til hver en tid er bedre at gribe ind i situationen, frem for at tage billeder til offentliggørelse i medierne længe efter eventens afvikling, skriver DRF.

Sagen er ikke endeligt afgjort i det internationale rideforbund, FEI. Generalsekretæren Sabrina Zeender kaldte i august billederne af Helgstrands opvarmning for 'ekstremt foruroligende', og lovede derefter en undersøgelse. Der ventes en afgørelse på den undersøgelse i oktober.

Se også: Internationalt forbund: Ekstremt foruroligende billeder

Det er ikke første gang, Andreas Helgstrand har været midtpunkt i en sag om påstået dyremishandling.

I 2014 blev han ved retten i Aalborg frikendt for mishandling af sin daværende hest, Akeem Foldager, efter billeder af hesten med blå tunge og et sår i siden var blevet publiceret.

Helgstrand blev dog i forbindelse med Akeem Foldager-sagen sat under 'skærpet opsyn' af DRF i to år, fordi han efter forbundets mening havde brugt hestens kandar, hovedtøj og bid, forkert.

Andreas Helgstrand har vundet fire DM-titler i dressur, OL-bronze i 2008 på hesten Blue Hors Don Schufro, ligesom han har vundet både sølv og bronze ved VM.

Diskussionen om den forbudte træningsmetode 'rollkur', som Helgstrand beskyldes for at benytte, var oppe at vende så sent som ved EM i Aachen i august.

Se også: Skandale ved EM i dressur: Forpinte heste udgået på stribe

17 kommentarer
Vis kommentarer