Vanvid ved europæisk sports-show: Folk er flygtet og fængslet

De europæiske sommerlege afvikles i skyggen af grove overgreb - Amnesty International er nægtet indrejse

Demonstranter fjernes fra gaden som led i de ekstreme sikkerhedsforanstaltninger. (Video: AP)

BAKU (Ekstra Bladet) Med kun to dage til åbningsceremonien til de første Europæiske Sommerlege på National Stadium i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er sikkerhedsforanstaltningerne for alvor skruet i vejret.

Da Ekstra Bladets to udsendte i aftes skulle ind på pressehotellet, blev vi modtaget af 19 betjente. Og vi var kun os to i hele ankomstområdet. Det var så anden gang den dag, vi blev blev gennemresearchet i alle ender.

Første gang da vi ankom fra lufthavnen. Det kunne man måske forstå, for der havde vi vores bagage med. Men anden gang havde vi ingenting ud over et kamera og det tøj, vi havde på.

Men sikkerheden er åbenbart vigtig, for uden for det hegn, der omkranser pressehotellet, er posteret soldater med 25 meters mellemrum. De stakkels mennesker har i dag stået ret op og ned i timevis i den bagende sol. Over 30 grader er temperaturen nået op på.

Vagtskifte ved den olympiske landsby. Militæret er massivt til stede. Foto:Ole Steen
Vagtskifte ved den olympiske landsby. Militæret er massivt til stede. Foto:Ole Steen
 

I atleternes lejr et stenkast længere oppe ad vejen er situationen den samme. Blot med dobbelt mandskabssstyrke. Intet må komme på tværs for det store sportsshow, som Aserbajdsjans diktatoriske præsident Ilham Aliyev har stablet på benene i samarbejde med den europæiske olympiske komite, EOC.

Inden legene har Aliyev ryddet godt op blandt sine kritikere. Mere end 100 lokale journalister, menneskerettighedsforkæmpere og advokater er blevet sat i fængsel. Alle de frie og uafhængige medier er blevet lukket, og mange journalister har valgt at flygte til udlandet.

Ilham Aliyev vil bare ikke have noget brok.

Da Ekstra Bladet før legene kontaktede Giorgi Gogia fra organisationen Human Right Watch for at høre, om han kunne hjælpe med at arrangere et møde i Baku med folk fra oppositionen, turde han ikke.

- Jeg tør ikke give jer deres navne og numre. De bliver aflyttet og skygget, og de kan risikere at ryge i fængsel, sagde Giorgi Gogia fra Tbilisi i Georgien.

Han blev selv afvist i lufthavnen i Baku for en måned siden, da han som repræsentant for Human Right Watch ville ind for at følge en retssag mod en af de mange fængslede kritikere.

Dinara Yunus frygter for sine forældres liv. (Foto: Ole Steen) Anden sport Før Europas OL: Mine forældre dør bag tremmer

Og han er langt fra den eneste, der har haft den oplevelse. I går fik Amnesty International besked om, at de godt kunne glemme alt om at komme til legene i Baku.

Organisationen havde ellers planlagt at holde et pressemøde her i byen på fredag for at fremlægge en frisk rapport indeholdende fakta om de seneste overgreb på præsidentens modstandere.

Heller ikke den den engelske journalist, Emma Hughes, som ellers var blevet akkrediteret til legene, nåede frem. Hun blev i går stoppet i lufthavnen i Baku.

Emma Hughes arbejder for menneskerettighedsorganisationen, Platform, i London, og hun fik at vide af politiet i  lufthavnen, at hun står på den røde liste.

I morges blev hun sendt retur med flyet til England. Så måske skal vi andre blot glæde os over, at vi trods alt er her, når det går løs. Vi må lære at leve med de totalt overdimensionerede sikkerhedsforanstaltninger, med det elendige internet og de ikke eksisterende tv-skærme på pressehotellet.

Det gør det sværere at følge med i de mange konkurrencer, der fra på fredag skal afvikles på 18 forskellige stadioner i den store millionby.

20 kommentarer
Vis kommentarer