Vil skille mænd og kvinder: Her er Saudi-Arabiens vanvittige OL-bud

Saudi-Arabien får ikke lov at afvikle OL, så længe kvindesynet ikke ændrer sig

Thomas Bach var som IOC-præsident i Riyadh sidste år for at tale rettigheder, kvinder og OL med Saudi-Arabiens olympiske præsident. Ved den lejlighed udtrykte Bach fuld opbakning til landets udvikling frem mod 2020.
Men for at opnå opbakningen skal Saudi-Arabien give kvinder bedre forhold at arbejde og træne under. (Foto: AP)
Thomas Bach var som IOC-præsident i Riyadh sidste år for at tale rettigheder, kvinder og OL med Saudi-Arabiens olympiske præsident. Ved den lejlighed udtrykte Bach fuld opbakning til landets udvikling frem mod 2020. Men for at opnå opbakningen skal Saudi-Arabien give kvinder bedre forhold at arbejde og træne under. (Foto: AP)

Da den internationale olympiske komité, IOC, i december offentliggjorde 'Olympic Agenda 2020' i Monaco, så Saudi-Arabien sit snit til at komme på banen.

Pludselig var der en åbning, der gjorde det muligt for det arabiske land at sende et bud som kommende OL-vært af sted. For i IOC's program blev der lagt op til, at lande og byer kan gå sammen, hvis omstændighederne er specielle.

Saudi-Arabien hev fat i nabolandet Bahrain, og vups, så var et olympisk bud smidt i postkassen.

Nu har IOC læst det igennem og smidt det i skraldespanden lige så hurtigt, som det kom ind gennem brevsprækken.

Aldrig i livet er den soleklare holdning fra IOC-præsident Thomas Bach, der dog har valgt en anelse mere diplomatiske vendinger.

Årsagen er enkel: Saudi-Arabiens bud er så nedladende og diskriminerende over for kvinder, at det vækker forargelse over det meste af verden.

Kronprinsen møder igen kritik, efter det er kommet frem, at det er ham, der skal repræsentere Danmark ved begravelses-ceremonien i Saudi Arabien. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Danske kongelige Eksperter: Kronprinsen har ikke selv bestemt tur til Saudi-Arabien

Det internationale håndboldforbunds præsident Hassan Moustafa på billedet og FIFA-præsident Sepp Blatter har 
en del til fælles, mener Finn Stilling. 
Foto: Jens Dresling Meninger Tavshedens tyranni

Den religiøst konservative stat vil afvikle konkurrencer for mænd, mens Bahrain så kan få lov at huse de kvindelige OL-deltagere ...

'Saudi-Arabien er uegnet som olympisk vært, medmindre man indordner sig og ophæver diskriminationerne mod kvinder i sport', skriver Bach i en meddelelse til nyhedsbureauet AP.

'Det er obligatorisk for alle lande, der håber på at komme i betragtning som OL-vært, at de binder sig til en ikke-diskriminerende linje. Det er meget klart i vores 'Olympic Agenda 2020'-reform', skriver Bach.

To kvindelige OL-deltagere i London
'Overholdes det ikke, vil buddet ikke blive godkendt. Lande som Saudi-Arabien bliver nødt til at arbejde på at give kvinder tilladelse til at deltage i sport', skriver han.

Og det har dystre udsigter i Saudi-Arabien, hvor kvinder generelt har svære kår. De må ikke køre bil, de må stort set ikke omgås personer, de ikke er i familie med, af det andet køn. Og sport er så godt som lukket land.

Ja, jo, landet sendte to kvindelige udøvere til OL i London i 2012 (Wojdan Shaherkani i judo og Sarah Attar i 800 meter-løb), men det var en engangsforestilling. Ved Asian Games sidste år var antallet af kvindelige repræsentanter fra Saudi-Arabien nul, mens 199 mandlige atleter blev sendt af sted.

Wojdan Shaherkani i aktion ved OL i London. (Foto: AP)
Wojdan Shaherkani i aktion ved OL i London. (Foto: AP)
 

Kronprins Frederik og resten af IOC-eliten skal ikke mangle noget. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Anden sport Skal modtages med smil: Her er de groteske olympiske krav

Prins Abdullah bin Musaed bin Abdulaziz mener ikke, at Saudi Ararabien har en eneste kvindelig atlet, der er god nok til at komme med til Asian Games. (Foto: AP) Anden sport Saudi-Arabien dropper kvinder til Asian Games

I 2013 blev det tilladt under opsyn for piger på privatskoler at dyrke sport. Men det er langtfra ensbetydende med, at liberaliseringen vælter ind over ørkensandet. Sidste år blev en kvinde således anholdt for at snige sig ind på et fodboldstadion for at se en kamp.

Saudi-Arabien mener selv, at man med forslaget holder sig inden for rammerne i 'Olympic Agenda 2020'.

Det mener IOC ikke.

'Du kan da ikke bare outsource bestemte ting til andre områder', er IOC-talsmand Mark Adams citeret for at sige til AP.

Det franske nyhedssite francsjeux.com har interviewet prins Fahad bin Jalawi Al Saud, der er konsulent og talsmand for præsidenten i den saudi-arabiske olympiske komité.

Han kan godt se, at det måske ikke er så ligetil. Men umuligt bør det ikke være.

- Vores samfund kan være meget konservativt. Det har svært ved at lade kvinder deltage i sport. Især svømning. At bære sportstøj i offentligheden er ikke rigtigt tilladt. Og på grund af disse kulturelle forskelle, er det svært at byde på store, internationale begivenheder, erkendte han.

- Vi kan dog gøre det med Bahrain. Vi har altid haft et samarbejde med landet. Og siden Agenda 2020 har vi kunne realisere et bud. Bahrain holder kvindernes konkurrencer, og vi vil elske at afvikle mændenes konkurrencer, sagde han.

0 kommentarer
Vis kommentarer