Whistleblower: Fire OL-guldvindere var dopet

Fire russiske guldvindere fra vinter-OL i Sochi i 2014 var dopet, hævder whistlebloweren Vitaly Stepanov. Men det er kun toppen af isbjerget

Vitaliy Stepanov. (Foto: ARD)
Vitaliy Stepanov. (Foto: ARD)

Dopingskyggerne hænger fortsat tungt over russisk elitesport, og whistlebloweren Vitaly Stepanov fortæller søndag i CBS-programmet '60 Minutes', at han har kendskab til fire guldvindende landsmænd fra vinter-OL på hjemmebane i 2014, som også var dopet.

Det skriver AFP.

Rusland vandt 13 guldmedaljer ved vinterlegene i Sochi, men fire af udøverne bag medaljerne kørte på mere end blot viljestyrke og hård træning ifølge Stepanov.

Stepanov, en tidligere ansat hos Det Russiske Antidopingagentur (Rusada), sætter dog ikke navne på de fire udøvere i en kort teaser, og det vides ikke, om det vil være tilfældet, når den fulde version af programmet vises søndag.

Han hævder at være blevet fortalt af Grigor Rodchenkov, der er tidligere chef for det suspenderede og skandaleombruste russiske testlaboratorium, at de russiske myndigheder forsøgte at 'kontrollere hvert eneste skridt i antidopingarbejdet i Sochi'.

Kun toppen af isbjerget
Rodchenkov har derudover også fortalt Stepanov, at alt det, som er kommet frem det seneste års tid, kun er toppen af isbjerget.

Skandalen omkring statsstøttet doping i Rusland har primært været relateret til atletik, og Det Russiske Atletikforbund og alle landets atleter er blevet udelukket på ubestemt tid fra al international atletik.

Dermed risikerer man et noget decimeret russisk hold til OL i Rio, hvis ikke suspenderingen ophæves inden.

Men afsløringen fra Stepanov omkring vinter-OL hjælper næppe i den proces.

Den russiske whistleblower er gift med Yuliya Stepanova, som er tidligere 800-meter-løber. Hun blev i 2013 taget for brug af doping, og året efter stod hun sammen med sin mand frem og afslørede det omfattende dopingsystem i Rusland.

Det fik lavinen til at rulle, og det ser ikke ud til, at den stopper foreløbig.