Kæmpe dopingskandale - ny topsprinter snuppet

Asafa Powell er en af fem jamaicanske atleter, der er blevet testet positiv for ulovlige stoffer

Asafa Powell er den fjerdehurtigste mand i verden gennem tiderne. (Foto: PA/David Jones)
Asafa Powell er den fjerdehurtigste mand i verden gennem tiderne. (Foto: PA/David Jones)

En ny dopingskandale har ramt atletikverdenen i dag, da fem jamaicanske atleter er røget i dopingfælden.

Den tidligere verdensrekordholder på mændenes 100 meter, Asafa Powell, er den ene af fem jamaicanske atleter, der er blevet testet positiv for brug af ulovlige stoffer i forbindelse med sidste måneds nationale mesterskaber i Jamaica, oplyses det her til aften.

Nyheden kommer selvsamme dag, den amerikanske supersprinter Tyson Gay også er blevet taget i dopingmisbrug.

- Vi arbejder sammen med WADA (antidoping-myndighederne, red.) om at finde ud af, hvordan stofferne er kommet ind i hans krop, siger Powells agent Paul Doyle til nyhedsbureauet AP.

Bolt efter årsbedste: Det bliver stort til VM

Asafa Powells verdensrekord med 9,74 sekunder i september 2007 og har en personlig rekord på 9,72 sekunder, hvilket gør OL-guldvinderen fra 2008 og den femdobbelte verdensmester til verdens fjerdehurtigste nogensinde på den prestigefulde distance.

- Jeg vil gøre det helt klart for min familie, venner og fans verden over, at jeg ikke bevidst ville tage stoffer, der bryder med reglerne. Jer er ikke - og har aldrig været - en snyder.

- Jeg er fuldstændig ødelagt af det her. Det forhindrer mig i at være en del af Jamaicas hold til VM i Moskva senere på sommeren, siger Poweel, hvis årsbedste lyder på 9,88 sekunder på 100 meteren.

- Jeg accepterer konsekvenserne - der er trods alt kun én Asafa Powell. Min fejl her er ikke at snyde, men at jeg ikke har været mere årvågen. Jeg vil gerne slå fast, at jeg på intet tidspunkt i min karriere har forsøgt at forbedre mine præstationer med doping. Det er ikke en del af det, jeg er, og tror på, siger Asafa Powell.

Atletik-skandale: Topsprinter testet positiv

Den anden navngivne af de fem atleter er Sherone Simpson, der var med til at vinde OL-sølv for Jamaicas kvinder på 4x100 meter ved Legene i London i august. Den 28-årige sprinter vandt ligeledes OL-sølv ved Legene i Beijing i 2008 og guld på 4x100 meter i Athen i 2004.

- Det er en meget svær tid for mig. Jeg fik i dag besked om, at en urinprøve taget efter de nationale mesterskaber 21. juni efter 100 meter-finalen har vist spor af oxilofrine (methylsynefrine).

- Som atlet ved jeg, at jeg har ansvaret for alt, hvad der kommer ind i min krop, men jeg ville ikke bevidst bringe et ulovligt stof af nogen slags ind i mit system, oplyser Simpson til nyhedsbureauet Reuters.

OL-guldvinder suspenderes efter dopingsag

Hvem de sidste tre afslørede atleter er, vides endnu ikke, men det er hverken Usain Bolt eller Yohan Blake. Der er i ihvert fald to af tilfældene tale om atleter, der konkurrerede i andre idrætsgrene end sprint.

I sidste måned blev sprinteren Veronica Campbell-Brown testet positiv for brug af et ulovligt stof, der bruges til at skjule brug af præstationsfremmende stoffer. Den dobbelte olympiske mester er idømt karantæne af det jamaicanske atletikforbund.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.