Atletikforbund suspenderer russiske atletikudøvere

IAAF har suspenderet Ruslands atletikudøvere fra konkurrence på grund af rapport om systematisk doping

Kæmpe doping-problemer i Rusland koster dyrt (Foto: AP)
Kæmpe doping-problemer i Rusland koster dyrt (Foto: AP)

Det Internationale Atletikforbund, IAAF, suspenderer foreløbigt Det Russiske Atletikforbund (Araf) fra al konkurrence med øjeblikkelig virkning. Det meddeler flere nyhedsbureauer, herunder Reuters, fredag aften.

Suspenderingen er en konsekvens af, at en dopingrapport fra en kommission under Det Internationale Antidopingagentur, Wada, mandag afslørede, at russiske atletikudøvere gennem en årrække har benyttet sig af systematisk doping. Desuden er der angiveligt blevet dækket over positive dopingprøver.

Wada anbefalede at suspendere Rusland, og det råd fulgte IAAF efter at have holdt møde om sagen fredag aften. Ifølge Reuters var der bred enighed om at suspendere Rusland. Det skete med stemmerne 22 mod 1.

24 medlemmer var til stede, men det russiske medlem måtte ikke stemme. Det skete ved en telefonkonference, hvor IAAF-præsident Sebastian Coe var vært.

- Vi har beskæftiget os med fejlene begået af Araf og kom frem til beslutningen om at foreløbigt suspendere dem. Det er den hårdeste straf, vi kan anvende lige nu, siger Sebastian Coe.

- Det er en skammeligt wake up call, og vi vil gøre det klart, at ingen form for snyd vil blive tolereret, tilføjer Coe.

OL-guldvinderen på 800 metereren Mariya Savinova er blandt de atleter, WADA anbefaler udelukkelse på livstid. (Foto: AP) Atletik Voldsomme tal: Så mange russere er udelukket

Det er endnu uvist, om suspenderingen kommer til at koste de russiske atletikudøvere deltagelsen ved næste års OL i Rio.

Men fredag aften meddeler IAAF, at suspenderingen omfatter al international konkurrence og dermed også OL, hvis suspenderingen stadig gælder til august næste år.

Tidligere fredag skrev nyhedsbureauet AP, at Rusland skal have tid til at reagere på en eventuel suspendering.

I løbet af fredagen har det russiske atletikforbund meddelt, at det vil gøre hvad som helst for at samarbejde med IAAF for at undgå straffe og udelukkelse fra OL.

Det russiske forbund skal opfylde en række kriterier for at komme i betragtning til at få sit medlemskab tilbage, skriver flere nyhedsbureauer.

Professor Verner Møller mener, at sporten skal vende tilbage til de gamle amatøridealer, hvis man skal have en realistisk chance for at komme snyd i sport til livs. (Foto: Polfoto). Atletik Professor: Håbløst at bekæmpe doping