Betal 300.000 - så falder der dom i din doping-sag

Det Internationale Dopingagentur ønsker mere information om mulig bestikkelse i kenyansk atletik

Wada-direktør David Howman er bekymret over mulig bestikkelse i kenyansk atletik (Foto: AP)
Wada-direktør David Howman er bekymret over mulig bestikkelse i kenyansk atletik (Foto: AP)

Det Internationale Dopingagentur (Wada) er bekymret over at høre om de to kenyanske atletikudøvere, der hævder, at deres forbundschef krævede penge i forbindelse med deres dopingsager.

Ifølge løberen Francisca Koki blev hun og Joyce Zakari bedt om at betale i alt 42.000 euro (mere end 300.000 kroner), inden der skulle falde straf i deres dopingsager.

- Wada er meget bekymret over meldingerne om afpresning og bestikkelse. Det lyder meget som det, vi erfarede gennem den uafhængige rapport om doping i international atletik, siger Wadas direktør, David Howman.

- Vi vil skaffe mere information om beskyldningerne fra de berørte, så vi kan afgøre, om det er noget, vi skal gå videre med, tilføjer han.

Wang Junxia flankeret af Pauline Konga fra Kenya og italienske Roberta Brunet på podiet i Atlanta. (Foto: All Over Press) Atletik OL-guldvinder indrømmer dopingsnyd

Isaiah Kiplagat er foreløbigt blevet suspenderet i 180 dage som præsident for det kenyanske atletikforbund. (Foto: AP/Sayyid Azim) Atletik Kenyansk atletikpræsident suspenderet i 180 dage

Francisca Koki fortalte, at de ikke havde råd til at betale beløbet, og de fik senere en straf på fire års udelukkelse.

Direktøren i det kenyanske Atletikforbund, Isaac Mwangi, har afvist, at historien har noget på sig.

Det kenyanske forbund er i forvejen hårdt presset af, at 40 kenyanske atleter er blevet idømt dopingkarantæne i løbet af de seneste år.

I december suspenderede Det Internationale Atletikforbund (IAAF) tre kenyanske topofficials for mistanke om at skjule dopingsager og indblanding i korruption.

Kenya har etableret et nationalt antidopingagentur (Nada), men det er endnu ikke i gang.

En Wada-officiel siger til det engelske medie BBC, at Kenya er i kamp mod tiden for at bevise, at landet tager hånd om snyd, hvis det ikke skal munde ud i udelukkelser fra store konkurrencer.

I 2011 blev Kenyas atletik-præsident suspenderet i 180 dage (Foto: AP)
I 2011 blev Kenyas atletik-præsident suspenderet i 180 dage (Foto: AP)

(Arkivfotos: Mads Madsen, Preben S. Søborg, Thomas Wilmann og Lars Krabbe) Sport og Spil 90'ernes stjerner: Her er OL-heltene i dag

3 kommentarer
Vis kommentarer