Dopingjæger freder Sebastian Coe

Højst overraskende leverer dopingjæger Richard Pound fuld opbakning til atletikpræsident Sebastian Coe, mens han samtidig slår fast, at Coes bestyrelse må have kendt til doping og korruption

Sebastian Coe var folkehelt, da han henrykkede masserne med sine evner som løber på 800 meter-distancen, men han har svært ved at vække tilsvarende begejstring som sportspolitiker. (Foto: AP).
Sebastian Coe var folkehelt, da han henrykkede masserne med sine evner som løber på 800 meter-distancen, men han har svært ved at vække tilsvarende begejstring som sportspolitiker. (Foto: AP).

Efter mere end et års ødelæggende medie-stormvejr, som har afdækket en bundrådden, korrupt organisation, fik præsidenten for det internationale atletikforbund IAAF, Sebastian Coe, torsdag opbakning fra højst uventet side.

Richard Pound, som er højt respekteret for sin ubestikkelighed og sin mangeårige kamp mod snyd og bedrag i sport, udtrykte på en pressekonference i München højst overraskende sin uforbeholdne støtte til Coe.

Det skete, selv om han samtidig slog fast, at bestyrelsen i IAAF - som Coe har været medlem af i årevis - ikke kan have undgået at kende til det omfattende misbrug af doping i russisk atletik og den udbredte korruption, som ledende figurer i både Rusland og IAAF gjorde brug af.

- Jeg kan ikke komme i tanke om en person, som kunne være bedre end Sebastian Coe til at føre atletikken videre, sagde Richard Pound, som i de seneste 11 måneder har været formand for en uafhængig kommission, som har gransket doping i russisk atletik.

Torsdag blev anden del af kommissionens afsluttende rapport afleveret, og ved den lejlighed mødte Pound pressen ved en pressekonference, som blandt andet blev transmitteret via Youtube.

Se også: Chok-rapport: Atletik-korruption forankret i forbundet

- Jeg vil ikke lægge en hel organisations svigt på en enkelt person, sagde Pound og svarede konsekvent 'nej', da han af en fremmødt journalist blev spurgt, om Sebastian Coe havde løjet om sit kendskab til svindel og bedrag i IAAF.

En til medierne lækket database over hundredvis af atleters blodværdier - hvoraf adskillige syntes at afsløre bloddopere, som IAAF havde ladet slippe for straf - har stået centralt i Pound-efterforskningen. Men den canadiske advokat, som er medlem af den internationale olympiske komité, afviste på pressemødet, at der er noget at udsætte på IAAF i forbindelse med databasen.

- Oplysningerne i databasen kunne ikke have været brugt til at retsforfølge nogen, og IC (den uafhængige kommission, red.) deler ikke den opfattelse, at IAAF har handlet utilstrækkeligt, sagde Pound.

Kritikken af IAAF fra den uafhængige kommissions side retter sig især mod den tidligere præsident Lamine Diack og hans slæng af tro væbnere og familiemedlemmer, som menes at have raget til sig af de milliarder af kroner, som moderne professionel sport genererer.

Se også: Søgte atletik-bosser hjælp hos præsident Putin?

Diacks søn - Papa Massata Diack - blev torsdag efterlyst af Interpol. Han er mistænkt for korruption og hvidvask af penge. Indtil korthuset faldt sammen var han marketing-konsulent i IAAF. Farmand Diack blev arresteret i november på en sigtelse for korruption og hvidvask af penge, og videre er hans advokat, Habib Cissé, og IAAF's tidligere antidoping-direktør, Gabriel Dollé, under efterforskning.

Sebastian Coe har siden 2007, da han blev udnævnt til vicepræsident i IAAF, været Lamine Diacks skødehund i bestyrelsen, og han hyldede Diack for hans arbejde, da han overtog præsidentposten sidste år. Coe har afvist ethvert kendskab til de forbrydelser, Diack er anklaget for at have begået nærmest for snuden af ham.

Pound slog torsdag fast, at han ikke ser noget problem i Coes hyldest til Diack, og at han tror på, at Coe er manden, der kan føre IAAF ud af sumpen - til trods forl, at han altså samtidig slår fast, at IAAF-bestyrelsen ikke kan have undgået at kende omfanget af det russiske bedrag.

- Man siger jo altid noget pænt om sin forgænger. Det grundlag skal man ikke rejse en gravsten på, sagde Pound med sædvanlig sans for et rigt billedsprog.

Hans popularitet og omdømme lider utvivlsomt et knæk med opbakningen til Sebastian Coe. På det sociale netværk Twitter lod mange deres forbløffelse få frit løb allerede under pressekonferencen.

Den britiske Daily Mail-journalist Matt Lawton skrev således: 'Nogle sære selvmodsigelser fra Pound angående Coe. Han præsiderede over en katastrofal håndtering af krisen, men han er den perfekte mand til jobbet'. Også den amerikanske kommentator T.J. Quinn fra ESPN undrede sig:

'Det lyder som om, Pound siger, at 'dette var en massiv, utilgivelig skandale, som alle må have vidst noget om - undtagen én fyr, som er lovligt undskyldt', skrev T.J. Quinn.

3 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere