Dræbte sin kæreste: Tæt på prøveløsladelse

Den paralympiske sprinter Oscar Pistorius vandt guld ved paralympics i London tilbage i 2012. Året efter skød han sin kæreste ihjel, da han ifølge sin egen påstand forvekslede hende med en indbrudstyv - snart kan han prøveløslades

Oscar Pistorius kan så småt begynde at se mod en mulig prøveløsladelse. Foto: Antoine de Ras/Ritzau Scanpix
Oscar Pistorius kan så småt begynde at se mod en mulig prøveløsladelse. Foto: Antoine de Ras/Ritzau Scanpix

Det er snart ni år siden, at det sydafrikanske sprinter-ikon Oscar Pistorius skød og dræbte sin kæreste Reeva Steenkamp med skud gennem en dør til toilettet i parrets hjem i Pretoria.

Para-atleten forklarede i retten, at han forvekslede kæresten med en indbrudstyv, men den forklaring mødte modstand i retten.

Drabssagen endte til sidst i højesteret, og her blev Pistorius idømt 15 års fængsel.

Nu er mere end halvdelen af hans straf afsonet, og det betyder, at den benamputerede verdensrekordindehaver er berettiget til prøveløsladelse.

Det skriver BBC.

Men inden en potentiel prøveløsladelse skal den sydafrikanske atletikstjerne tage del i 'genoprettende retfærdighed', hvor gerningsmænd stilles til ansvar for deres handlinger og møder offeret (eller familien hertil, red.) ansigt til ansigt, hvor man erkender sin kriminelle ageren.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Følelserne sad helt ude på tøjet hos Oscar Pistorius under retssagen om drabet på kæresten Reeva Steenkamp. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix
Følelserne sad helt ude på tøjet hos Oscar Pistorius under retssagen om drabet på kæresten Reeva Steenkamp. Foto: Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix
 

Reeva Steenkamps advokat Tania Koen har ifølge BBC sagt, at man gerne vil deltage i den genoprettende retfærdighed.

- Juni Steenkamp (moren, red.) har altid sagt, at hun har tilgivet Oscar (Pistorius, red.), men det betyder ikke, at han ikke skal betale for det, han har gjort, siger hun ifølge BBC og tilføjer:

- Barry Steenkamp (faren, red.) kæmper lidt mere med det, men det er noget, han bliver nødt til at give udtryk for på det rette tidspunkt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Oscar Pistorius under retssagen i Pretoria i Sydafrika. Foto: Siphiwe Sibeko/Ritzau Scanpix
Oscar Pistorius under retssagen i Pretoria i Sydafrika. Foto: Siphiwe Sibeko/Ritzau Scanpix
 

Derudover pointerer advokaten, at de sydafrikanske myndigheder også vil tage udgangspunkt i en lang række rapporter skrevet af fængselsfunktionærer og andre fagpersoner.

Både Juni og Barry Steenkamp er angiveligt chokerede over, at den mangedobbelte PL-guldvinder snart er berettiget til en potentiel prøveløsladelse, selvom det ikke bliver før marts 2023.

BBC fortæller også, at såfremt Pistorius bliver bevilget prøveløsladelse, vil han afsone resten af sin straf derhjemme med regelmæssigt rapportering til fængselsbetjente.

Her er sagen om Oscar Pistorius

Her er sagen om Oscar Pistorius

2013:
14. februar:
 Reeva Steenkamp rammes af fire skud og dør i Oscar Pistorius' hjem i Pretoria. Atletikstjernen anholdes af politiet.

15. februar: Oscar Pistorius anklages for overlagt drab. Kautionshøringen udskydes nogle dage.

19. februar: Kautionshøringen begynder. Oscar Pistorius indrømmer at have skudt sin kæreste, men hævder, at der var tale om et uheld. Han troede, at hun var en indbrudstyv.

22. februar: Efter flere dages retsmøder beslutter dommeren at løslade Pistorius mod kaution, fordi beviserne ikke er entydige.

28. marts: Pistorius' anke af flere særlige vilkår i forbindelse med kautionen tages til følge. Han får lov at rejse ud af landet.

2014:
3. marts: Retssagen begynder.

20. maj: Sagen udsættes, mens Pistorius mentalundersøges.

30. juni: Sagen genoptages, det slås fast, at Pistorius kan drages til ansvar for en eventuel kriminel handling, idet han vurderes at kunne kende forskel på rigtigt og forkert.

7. og 8. august: Forsvarer og anklager procederer. Anklageren mener, Pistorius har samlet en "snebold af løgne", mens forsvaret mener, at det bevist, at Pistorius fortæller sandheden.

11. september: Dommeren begynder at læse dommen op. Pistorius findes ikke skyldig i overlagt drab.

12. september: Resten af dommen læses op. Pistorius kendes skyldig i uagtsomt manddrab.

Kilde: ritzau

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.