Hængte dansker ud for EPO-brug: Nu er der tvivl om sagen

Et halvt år efter, det kom frem, at en dansk atletikudøver var taget for EPO, kan sagen nu ende uden konsekvenser

Arkivfoto: AP
Arkivfoto: AP

En dansk atletikudøver blev i 2013 testet positiv for EPO i forbindelse med konkurrence.

Det fremgik af dokumentationen for rapporten om doping i Rusland, den såkaldte McLaren-rapport, som Det Internationale Antidoping Agentur (WADA) offentliggjorde i december 2016.

Den oplysning kom totalt bag på Dansk Atletik Forbund (DAF), der ikke havde kendskab til nogen atlet, der skulle have forbrudt sig mod reglerne.

- Dansk Atletik Forbund har intet kendskab til en sådan sag og har efter dialog med Anti Doping Danmark (ADD) ikke kunnet få en positiv test bekræftet hos den danske antidoping organisation, skrev DAF i en meddelelse på sin hjemmeside sidste år.

- Når der er nye oplysninger i sagen, vil vi på disse sider orientere om udviklingen, lød det fra DAF dengang.

Nu skriver vi juni 2017, og det er ved at være et halvt år siden, vi senest har hørt om sagen til den påståede EPO-dopede danske atlet. Men DAF er endnu ikke blevet klogere på, hvem udøveren kunne være, og direktør Jacob Larsen tvivler på, at navnet nogensinde vil blive kendt. Faktisk tvivler han på, at der har været en positiv doping-prøve.

For mange fejl
- Vi er ikke blevet klogere på meget i den sag siden. Hver gang, vi har henvendt os for at høre til sagen, får vi at vide, at når eller hvis der foreligger yderligere dokumentation, så får vi svar.

- Som jeg forstår det, så er dokumentationen i denne sag ufuldstændig, mangelfuld og fejlbehæftet. Det skyldes, at de modtagne dokumenter er afskrift fra hukommelsen, altså der er kun skrevet det ned, som vedkommende kan huske.

- Hvis du kigger i McLaren-bilagene, så er der forkerte oplysninger. Det kan muligvis også være, at udøveren er fra en anden nation. Der er fejl i dokumenterne, hvilket dybest set gør det umuligt at sige, hvad der er foregået.

- Hvordan har I det med at komme i en slags stormvejr, hvis det viser sig at være fuldstændig ubegrundet?

- Generelt kan jeg sige, at vi er mange, der er utilfredse med at komme under beskydning. Det er ikke op til os at køre sagen videre, det er Det Internationale Atletik Forbund (IAF) og ADD (Anti Doping Danmark), som skal det. Sagen er hos IAF nu. De har fået alt materialet og har kontaktet de folk, der har lavet rapporten, fordi der var forkerte oplysninger.

- Derfor ville de gerne høre til dokumentationen i rapporten. De har sendt forespørgslen, og det afventer man svar på, om man får det, ved jeg ikke.

- Hvor tror du, den sag ender?

- Dags dato er den fortsat uafklaret, og jeg har svært ved at tro, der kommer mere ud af det. Der er opstået usikkerhed om det, og det lader til, at der er sket nogen fejl. Jeg synes, det er uheldigt, at man på den måde kan navngive nationer og idrætsgrene, hvis der er fejl i rapporten.

- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg ikke mener, at man kan så tvivl om konklusionen i rapporten. Men det er uheldigt, at der kan opstå tvivl om de enkelte sagers konklusioner, kan man sige. Jeg anser det for relativt usandsynligt, at det er en dansker, der taget, lyder det fra Jacob Larsen.

Ny rystende rapport: Mere end 1000 russere deltog i statsstøttet dopingprogram

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers