Hjalp Armstrong - Nu beskyldes han for doping i atletik

Den amerikanske langdistancetræner Alberto Salazar beskyldes for at opfordre atleter til at dope sig

Alberto Salazar var løbetræner for Lance Armstrong og hjalp ham over målstregen ved New York Maraton i 2006. Nu beskyldes han for at opfordre atletik-folk til doping (Foto: AP)
Alberto Salazar var løbetræner for Lance Armstrong og hjalp ham over målstregen ved New York Maraton i 2006. Nu beskyldes han for at opfordre atletik-folk til doping (Foto: AP)

Den amerikanske atletiktræner Alberto Salazar har ifølge en BBC-dokumentar opfordret atleter til at snyde med forbudte medikamenter.

Salazar, der blandt andet er træner for den dobbelte OL-guldvinder Mo Farah, skal blandt andre have dopet langdistanceløberen Galen Rupp tilbage i 2002.

Både Salazar og Rupp afviser tv-dokumentarens påstande.

BBC har interviewet Alberto Salazars tidligere assistent, Steve Magness, der fortæller, at han i 2011 så et dokument indeholdende Galen Rupps værdier. Dokumenterne viste ifølge Magness, at Rupp blev dopet med testosteron.

- Da jeg så det, faldt jeg nærmest bagover, siger Steve Magness i dokumentaren.

Tyson Gays holdkammerater får ikke lov til at beholde deres OL-medaljer. (Foto: AP) Atletik USA mister OL-sølv efter stjernes dopingdom

Tyson Gays holdkammerater får ikke lov til at beholde deres OL-medaljer. (Foto: AP) Atletik USA mister OL-sølv efter stjernes dopingdom Plus Hot or not: De nyeste trends i træningscentret

- Testosteron er selvfølgelig ulovligt. Det ved alle. Da jeg kiggede lidt nærmere, så jeg, at det gik helt tilbage til hans tid i High School, og det var et stort chok, fortæller Magness, der selv er tidligere atlet.

BBC bringer i dokumentaren udtalelser fra flere atleter samt personale, der har arbejdet under Salazar. Flere af dem fortæller, at træneren lå inde med doping og benyttede sig af ulovlige metoder.

56-årige Alberto Salazar hævder, at anklagerne bygger på falske formodninger og halve sandheder.

Richie Porte mistede tirsdag to minutter i kampen om Giro-trofæet, da han tog mod en konkurrents tilbud om teknisk assistance. (Arkivfoto: Claus Bonnerup). Sport og Spil Michael Rasmussen: Derfor kunne reglerne ikke bøjes

Sådan ser guldvinderen Mo Farah ud efter 10.000 meter. Foto: AP TV Pinligt tv-interview: Vidste ikke hvem Mo Farah var

Salazar fortæller, at ordene "Testosteron Medication", som Steve Magness har set i papirerne, dækker over et helt lovligt kosttilskud, der går under navnet "Testoboost".

Den britiske atletikstjerne Mo Farah, der har arbejdet sammen med Salazar siden 2011, afviser, at han nogensinde har dopet sig eller er blevet opfordret til det af sin amerikanske træner.

Mo Farah vandt i 2012 OL-guld i London på både 5000 og 10.000 meter-distancerne. Galen Rupp tog ved samme lejlighed sølv på 10.000 meteren.

Salazar har tidligere været løbetræner for Lance Armstrong, og han hjalp ham med at træne til maraton.

6 kommentarer
Vis kommentarer