IAAF-enhed suspenderer russisk atletikpræsident

Russisk atletikpræsident Dmitry Shlyakhtin er midlertidigt udelukket for alvorligt brud på dopingreglerne

Dmitry Shlyakhtin er blevet suspenderet af det internationale atletikforbund. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix
Dmitry Shlyakhtin er blevet suspenderet af det internationale atletikforbund. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Ritzau Scanpix

Russisk atletik var atter på koalitionskurs med Det Internationale Atletikforbund (IAAF) torsdag.

Her blev præsidenten for Ruslands Atletikforbund (Rusaf), Dmitry Shlyakhtin, samt Rusaf-direktør Alexander Parkin midlertidigt suspenderet.

Det oplyser IAAF via forbundets overvågningsenhed, Athletics Integrity Unit, i en meddelelse.

Baggrunden er, at AIU anklager både Shlyakhtin og Parkin for alvorligt brud på antidopingreglerne.

Det drejer sig både om, at russerne ikke har villet samarbejde og samtidig har modarbejdet AIU i sagen om den russiske højdespringer Danil Lysenko.

I en udtalelse fastslog Dmitry Shlyakhtin, at han vil træde tilbage fra præsidentposten i forbindelse med en deadline 12. december, hvor alle involverede inden da kan gøre indsigelser.

- Der vil snart blive holdt et møde, hvor alle spørgsmål vil blive besvaret omkring min tilbagetræden, og omkring hvem der skal afløse mig som midlertidig præsident, siger Shlyakhtin ifølge AFP.

Danil Lysenko er tidligere blevet udelukket for ikke at ville indgive såkaldte whereabout-oplysninger, som handler om at meddele, hvor en atlet fysisk befinder sig.

Lysenko er sammen med sin træner også midlertidigt suspenderet, skriver AIU i meddelelsen.

I artikler beskrev den britiske avis The Sunday Times i september, at folk i Rusaf havde fabrikeret dokumenter, der skulle vise, at Lysenko havde været for syg til at meddele sine whereabout-oplysninger, efter at det ikke havde været muligt at teste højdespringeren uden for konkurrence.

22-årige Lysenko vandt sølv ved VM i højdespring i 2017, og han vandt guld ved indendørs-VM i atletik i 2018, da han begge gange stillede op som neutral atlet, fordi Rusaf siden 2015 har været udelukket fra IAAF som følge af hele dopingsagen mod Rusland.

Lysenko overtrådte for tredje gang reglerne om whereabout-oplysninger 25. juni 2018, og når man har tre forseelser i løbet af et år, så svarer det til, at man har overtrådt antidopingreglerne.

Derfor blev Lysenko 3. august 2018 midlertidigt suspenderet.

Siden har AIU efterforsket sagen, og man konkluderer nu, at Lysenkos forklaringer på, hvorfor han ikke meddelte sine whereabout-oplysninger, var falske.

Man konkluderer samtidig, at forklaringerne har været orkestreret af falske dokumenter, hvilket skete, da man rettede efterforskningen mod Rusaf og præsidenten, direktøren og flere andre i det russiske forbund.

AIU skriver i meddelelsen, at Det Russiske Antidopingagentur (Rusada) har deltaget aktivt i efterforskningen med værdifuldt materiale.

Alberto Salazar vil have ændret sin dom. Foto: Kin Cheung/Ritzau Scanpix Atletik Anker karantæne efter skandale

Foto: Charlie Neibergall/Ritzau Scanpix Atletik Nike under pres efter møgsag: - Dybt bekymrende

Madiea Ghafoor hævder, at hun troede, at hun smuglede doping - i stedet var det narkotika til en værdi af ti millioner kroner. Foto: Michael Sohn/AP/Ritzau Scanpix Atletik OL-stjernens utrolige forvandling: Smuglede narko for millioner

Joachim B. Olsen vandt i alt otte medaljer ved OL, VM og EM, men hans image fik et hak under OL i 2000. Foto: Andreas Szlavik Atletik Ny bog afslører OL-drama: Frygtede for Joachims karriere

0 kommentarer
Vis kommentarer