OL-guldvinder indrømmer dopingsnyd

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) vil efterforske anklager om mulig kinesisk doping i 1990'erne

Wang Junxia flankeret af Pauline Konga fra Kenya og italienske Roberta Brunet på podiet i Atlanta. (Foto: All Over Press)
Wang Junxia flankeret af Pauline Konga fra Kenya og italienske Roberta Brunet på podiet i Atlanta. (Foto: All Over Press)

Er der foregået systematisk doping i Kina for over 20 år siden? Det påstår flere tidligere kinesiske atleter i et gammelt brev, der aldrig så dagens lys i 1995.

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) vil se nærmere på et brev, hvor kinesiske løbere, blandt andre OL-guldvinderen Wang Junxia, siger, at de blev dopet i 1990'erne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det 21 år gamle brev er underskrevet af ti kinesiske atletikudøvere, som oplyser, at deres daværende olympiske træner, Ma Junren, foretog systematisk doping af sine atleter.

Wang Junxia var løberen, som vandt OL-guld og smadrede norske Ingrid Kristiansens verdensrekord på 10.000 meter.

- Jeg er chokeret, men samtidig ikke forundret. Jeg troede aldrig på de folk der, siger Kristiansen til norske VG.

Brevet blev offentliggjort for første gang i den uafhængige nyhedsportal Tencent Sports.

Beskyldningerne i brevet, som den kinesiske tv-kanal CCTV og andre statslige medier også har rapporteret om, er fra tiden før Lamine Diacks præsidenttid i IAAF. Han tog over efter italienske Primo Nebiolo i 1999.

Nyhedsbureauet Reuters kan ikke bekræfte, at brevet er ægte og er heller ikke lykkedes med at få en kommentar fra Wang Junxia eller den kinesiske træner.

Brevet fra 1995 er adresseret til en Zhao Yu, men er aldrig tidligere blevet publiceret.

IAAF oplyser, at første skridt i efterforskningen bliver at tjekke, om brevet er ægte. IAAF har derfor bedt Det Kinesiske Atletikforbund om at bistå i processen.

Et højtstående medlem i det kinesiske forbund har foreløbig nægtet at kommentere sagen.