OL-guldvinder taget for doping - sammen med 11 andre

Den Internationale Sportsdomstol (CAS) har udelukket 12 russiske atletikudøvere for brug af doping

Ivan Ukhov ved OL i London. Foto: Ritzau Scanpix
Ivan Ukhov ved OL i London. Foto: Ritzau Scanpix

12 russiske atletikudøvere blev fredag idømt lange karantæner for brug af doping.

Det besluttede Den Internationale Sportsdomstol (CAS) ifølge nyhedsbureauet AFP.

Blandt de 12 udelukkede russere er blandt andre Ivan Ukhov, der vandt OL-guld i højdespring i 2012. Svetlana Shkolina, der vandt VM-guld i højdespring i 2013, er også blandt de dømte.

Ifølge nyhedsbureauet AFP varierer karantænerne til de 12 atleter fra to til otte år.

- I alle sager, er atleterne blevet fundet skyldige i at bryde antidopingreglerne i IAAF (Det Internationale Atletikforbund), og individuelle sanktioner er tildelt hver af de 12 atleter, skriver CAS i et udtalelse.

CAS oplyser, at alle sager handler om overtrædelser, der er begået mellem OL i London i 2012 og VM i atletik i Moskva i 2013. De dømte atleter har 21 dage til at appellere afgørelserne.

32-årige Ivan Ukhov er blevet suspenderet for fire år med øjeblikkelig virkning, og det dermed er alle hans resultater fra 16. juli i 2012 til 28. juli i 2015 diskvalificeret. Dermed mister han sit OL-guld fra 2012, sin VM-sølvmedalje fra indendørs-VM i 2014 og sin EM-bronzemedalje fra 2014.

Svetlana Shkollina har også fået fire års karantæne, og hun mister dermed sin VM-guldmedalje og får slettet øvrige resultater i perioden.

Russisk atletik har på grund af dopingproblemer været ude i kulden hos IAAF siden 2015.

Her afslørede den såkaldte McLaren-rapport fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) omfattende og statsstøttet doping i Rusland.

Det fik IAAF til at udelukke Rusland fra al international atletik, og det er Rusland stadig, mens russiske atleter, som ikke havde noget med dopingsagen at gøre, har kunnet dyste under neutralt flag.

Skandalen spredte sig til også at omfatte andre sportsgrene end atletik, men Den Internationale Olympiske Komité (IOC) valgte alligevel at lade Rusland deltage ved OL i Rio i 2016 som nation.

IOC lod det være op til de enkelte internationale specialforbund, om russiske atleter i de givne idrætsgrene måtte stille op ved OL.

Rusland blev til gengæld udelukket fra vinter-OL i 2018.

I slutningen af januar blev 42 russiske atletikudøvere clearet af IAAF, så de kan deltage i konkurrencer under neutralt flag i 2019.

2 kommentarer
Vis kommentarer