Professor: Håbløst at bekæmpe doping

Dopingskandalen i russisk atletik er blot et eksempel på, at kampen mod doping flytter rundt, og at man skaber ulige vilkår for atleterne, selv om målet er det stik modsatte, mener idrætsprofessor Verner Møller

Professor Verner Møller mener, at sporten skal vende tilbage til de gamle amatøridealer, hvis man skal have en realistisk chance for at komme snyd i sport til livs. (Foto: Polfoto).
Professor Verner Møller mener, at sporten skal vende tilbage til de gamle amatøridealer, hvis man skal have en realistisk chance for at komme snyd i sport til livs. (Foto: Polfoto).

Rusland er i kraft af modige ’whistleblowere’ og dygtige journalister blevet afsløret som et slaraffenland for dopingsvindlere og korrupte sportsledere, men skandalen kommer ikke til at gøre nogen som helst forskel.

Det er nemlig håbløst at tro, at kampen mod snyd i sport nogensinde bliver vundet uanset, hvor mange skandaler, der oprulles, for de tjener kun det formål at bevare illusionen om, at sport er fair og ordentlig.

Det mener idrætsprofessor Verner Møller, som levner ringe håb om, at sportens myndigheder kan sikre atleterne lige vilkår at konkurrere på. Der er ganske enkelt ingen retfærdig og rimelig løsning, når det gælder snyd og bedrag i sportens verden, som den ser ud nu, siger Møller.

- Den russiske atletikskandale demonstrerer kun, at vi står med et system, der er endnu mere uretfærdigt end det, man stod med, da man skabte systemet for at afskaffe uretfærdighed, siger Verner Møller.

Se også: Antidopingboss trækker sig efter skandale

- En del russiske atleter har dopet sig, og nu vil systemet så udelukke alle russiske atletikudøvere. Men det betyder så blot, at man straffer de rene russere for i stedet at give for eksempel kineserne større chance for at vinde medaljer.

- Man flytter bare det uretfærdige fra ét sted til et andet. Det er blot massage i et forsøg på at udglatte rynkerne i sportens ansigt, siger Verner Møller.

Den organiserede doping i russisk atletik blev afsløret af journalisten Hajo Seppelt på den tyske tv-station ARD i 2014. Efterfølgende blev Seppelts afsløringer gransket af en undersøgelseskommission nedsat af det internationale antidopingagentur WADA.

Kommissionen fastslog mandag i en over 300 sider lang rapport, at intet taler for, at det systematiske dopingbedrageri er begrænset til Rusland eller atletik. Den konklusion er Verner Møller enig i. Det er fuldstændigt vilkårligt, hvor systemet slår ned, siger han. Denne gang var det tilfældigvis i Rusland.

Se også: Putin kræver intern russisk dopingundersøgelse

- Det kunne lige så godt have været i Kina. Det er håbløst at tro, at man kan finde en fair løsning, der omfatter alle. Man kan ikke harmonisere på tværs af lande og kulturer, men det er netop det, man prøver at gøre, siger Møller.

- Det er en håbløs opgave at skabe lige vilkår under de eksisterende omstændigheder. Det er slut. Der er ingen vej frem, siger Møller.

Der er kun to måder, hvorpå man kan komme snyd til livs, mener Verner Møller. Og de er begge ikke videre realistiske, erkender han.

Den første er en tilbagevenden til de gamle amatøridealer, hvor man kæmper om ære frem for penge, og hvor atleterne ikke repræsenterer nationer, men kæmper som medlemmer af den olympiske familie. Dette ville eliminere ethvert incitament til at snyde, mener Møller.

Den anden måde at komme snyd til livs på, er mere radikal: Giv dopingen fri! Frigiv doping, og der ville ikke længere være dopingskandaler, siger Verner Møller. Ingen ville kunne snyde, hvis doping var tilladt.

- Hvis det højeste mål er at opnå fairness i sport, så er det en god løsning, siger Møller, som dog personligt er tilhænger af idéen om at opgive professionel sport og bekende sig til amatøridealet.

8 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere