Skød model-kæresten: Oscar Pistorius kan komme ud før tid

Atletik-stjernen Oscar Pistorius har opført sig godt og kan blive prøveløsladt om to år

AP: Oscaor Pistorius blev i august hasteindlagt med håndledsskader. Nu kan han snart være ud af fængslet

I torsdags var det et år siden, at den sydafrikanske atletik-stjerne Oscar Pistorius røg i fængsel.

400 meter-løberen med benprotesen skød i februar 2013 sin modelkæreste Reeva Steenkamp og endte med at få en dom på seks års fængsel.

Nu forlyder det imidlertid, at den 30-årige løber kan komme ud før tid, fordi han udviser god opførsel og har en 'positiv attitude' i fængslet i Pretoria.

- Det går rigtig godt med Oscar Pistorius. Målet er ikke at straffe dem, men at rehabilitere dem, fortæller talspersonen Singabakho Nxumalo ifølge news24.com.

Mediet skriver, at Pistorius allerede om to år kan blive løsladt på prøve, da han så vil have udstået tre år og altså halvdelen af sin straf.

Kommer Pistorius ud allerede efter tre år vil det stå i klar modsætning til anklagerens oprindelige krav om en dom på 15 år, som er den normale minimumsstraf for drab i Sydafrika.

Dommeren lagde dog vægt på, at Pistorius havde indrømmet, at han havde skudt hende, men det var, fordi han forvekslede hende med en indbrudstyv. Samtidig udviste Oscar Pistorius store tegn på anger, mente dommeren.

Anklageren appellerede dog straffen kort efter, og selvom appellen blev afvist i første omgang, så kan Pistorius faktisk stadig risikere længere straf.

- Seks års fængsel er ude af proportioner med at have begået en mordforbrydelse, lød det fra anklagemyndigheden.

Artiklen fortsætter under billederne:

Pistorius og Steenkamp før tragedien. Foto: All Over
Pistorius og Steenkamp før tragedien. Foto: All Over
 

Oscar Pistorius kan allerede været ude af fængslet om to år. Foto: All Over
Oscar Pistorius kan allerede været ude af fængslet om to år. Foto: All Over
 

Prøveløsladelse er dog ikke noget, der bare sker automatisk. Skal Pistorius på prøveløsladelse fra fængslet i 2019, så skal det først godkendes af et udvalg, og de vil blive informeret om, at anklagemyndigheden ser seks år som chokerende lidt.

Der kan derfor ske tre ting.

At Pistorius' sag om prøveløsladelse bliver udskudt til sagen er færdigbehandlet. Alternativt kan udvalget efter tre år holde en høring og løslade ham. Men der kan også ske det, at Pistorius efterfølgende bliver dømt til længere fængsel, og det vil give praktiske problemer, da Pistorius så skal møde i fængslet igen efter at være prøveløsladt, hvilket vil give en lidt mærkelig smag i munden.

Sagen er unik, fordi Pistorius-sagen for længst burde have være afklaret.

Kærestens far, den 73-årige Barry Steenkamp, har tidligere fortalt, hvordan datterens død har ødelagt familien.

- Jeg endte med at få et hjertetilfælde og så meget dårligt er sket siden. Jeg ønsker ikke, at det må ske for nogen i denne verden. Han må bøde for sin forbrydelse, sagde far-Steenkamp tilbage i juni sidste år.

I august efter den første måned i fængsel blev Pistorius indlagt med skader om sine håndled, og der blev talt om, at det var selvforskyldte skader.

- Den officielle udmelding er, at Pistorius råbte om hjælp, efter han faldt ud af sin seng, sagde talsmanden Singabakho Nxumalo dengang.

Oscar Pistorius står noteret for seks guldmedaljer ved De Paralympiske Lege. De faldt på 100 meter, 200 meter og 400 meter i 2004, 2008 og 2012. Desuden deltog han ved de Olympiske Lege i 2012. Både i 400 meter og 4x400 meter.

 Interview med Steenkamps forældre:

Se interview med Reeva Steenkamps forældre. (Video fra AP)

Micki Nielsens modstander fra oktober 2016 er også blevet skudt  af Pistorius:

Fotos af Pistorius: AP

Se også: Grædende og rystende svigerfar i retten: Pistorius må bøde for sin forbrydelse

Se også: Pistorius i retten for at få sin endelige straf

Blade Runner: Oscar Pistorius havde det hele - undtagen de to underben, der er forudsætningen for det hele. Hele verden hyldede ham ved OL i London sidste år. (Foto: AP) Sport og Spil Portræt af Pistorius: Virkelighedens Oscar-show

(Foto: AP) Sport og Spil Skyldig eller uskyldig? Her er for og imod i Pistorius-sagen

Se også: Pistorius tvunget til at sælge dødshuset

Interaktivt element

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen