Transkønnet vinder over kvinder: - Jeg har ikke en fordel

Cece Telfer vandt en stensikker førsteplads foran et felt af kvinder

Cece Telfer er født som en mand. Foto: Rudy Gonzalez/NCAA
Cece Telfer er født som en mand. Foto: Rudy Gonzalez/NCAA

En transkønnet atlet, som vandt et prominent løbestævne for kvinder 25. maj, har skabt overskrifter i USA, da hun ikke mener, at hun har en fysisk fodel.

Cece Telfer vandt NCAA-mesterskabet i 400 meter løb i et felt blandt otte kvinder.

Det skriver ESPN.

Cece Telfer har det sidste år gennemgået transformationen fra mand til kvinde. Ifølge NCAA kan mandlige atleter deltage i stævner mod kvinder, hvis mandens testosteronniveau har været under behandling i minimum et år.

Men hendes efterfølgende kommentarer har skabt palaver blandt løbeentusiaster.

- Når jeg løber mod kvinder, så har min krop en ulempe, da jeg er i hormonbehandling, som forandrer min krop. Man mister nemlig meget af sin styrke, fortæller Cece Telfer til mediet.

Hun påpeger også, at hun angiveligt træner dobbelt så meget som andre kvindelige atleter.

- Det er helt vildt, at jeg er den svageste kvinde i feltet, og at jeg stadig vinder, fortæller hun.

Cece Telfer vandt 400 meter løbet med en tid på 57 sekunder og 53 millisekunder. Toeren løb over målstregen på 59 sekunder og 21 millisekunder.

Fra mand til kvinde
Oprindeligt er Cece Telfer døbt Craig. Da hun begyndte at studere på Franklin Pierce University i New Hampshire, fik hun for alvor fart i løbeskoene, og hun har deltaget et utal af nationale løbestævner. Hun var også tæt på at komme i top-200 over mandlige atleter i USA. Men hendes største sejr er dog som kvinde.

Hendes træner, Zach Emerson, er meget stolt af hende.

- Hun er meget motiveret og gør sit bedste. Jeg tror, at hendes ekstra indsats som kvinde har hjulpet hende, siger træneren.

Cece Telfer er ikke den første transkønnet atlet, som har skabt overskrifter. Den sydafrikanske atlet Caster Semenya har også været igennem en lignende sag.

Semanya må løbe igen. Foto: Ritzau/ScanpixALESSANDRO BIANCHI Atletik Mand eller kvinde? Ny kontroversiel beslutning

Caster Semenya nægter at give sig. Foto: STOYAN NENOV/Ritzau Scanpix Atletik Kvindelig løbestjerne anker medicin-dom igen

87 kommentarer
Vis kommentarer