Udskydelse giver dopede atleter ny OL-chance

AIU bekræfter, at atleter med udløb af dopingkarantæne i 2020 kan komme til OL i Tokyo i 2021

Coronavirussets hærgen førte til udskydelse af OL. Det har givet visse dopingsyndere en ekstra livline. (Arkivfoto) Foto: Athit Perawongmetha/Reuters
Coronavirussets hærgen førte til udskydelse af OL. Det har givet visse dopingsyndere en ekstra livline. (Arkivfoto) Foto: Athit Perawongmetha/Reuters
Følg Atletik

Udskydelsen af OL i Tokyo til 2021 har givet en række dopingdømte atleter et nyt håb om at kunne kvalificere sig til legene.

De dopingsyndere, som er ramt af karantæne frem til denne sommer, hvor OL var planlagt til, kan ikke forhindres i at stille op ved legene.

Fik hjælp af dr. blod: OL's værste svindler nogensinde

Atletikkens Integritetsenhed (AIU) slår fast, at dopingdomme ifølge Det Internationale Antidopingagentur (Wada) gælder en bestemt tidsperiode og ikke specifikke begivenheder.

- Wadas standardstraf for doping er fire års udelukkelse. Den er lavet sådan, at den matcher frekvensen for OL, siger Brett Clotier, chef for AIU, til Reuters.

- Men dette er et unormalt tilfælde med udskydelsen af OL, så det vil komme nogle atleter til gavn. Det er en uheldig situation, men reglerne er meget tydelige. Domme er baseret på en periode, ikke bundet op på begivenheder.

Eftersom der fortsat er OL-kvalifikationer i gang i mange sportsgrene, som for tiden ligger stille grundet coronakrisen, kan atleterne stadig nå at kvalificere sig til sommerlegene næste år.

Vandt legendarisk finale: Endte som national skændsel

Samtidig er det lige nu endnu sværere for dopingbekæmperne at få testet, om atleterne har rent mel i posen.

Kravene om at holde afstand til hinanden gør det således noget nær umuligt at dopingteste atleter for tiden.

Mens OL-udskydelsen er en livline til visse atleter, kan reglerne ende med at ramme andre atleter ekstra hårdt, hvis de går i dopingfælden.

For bliver man ramt af en fireårig dopingkarantæne fra august i år eller senere, så ryger både OL i Tokyo 2021 samt OL i Paris 2024.

Dermed vil man ikke kunne komme til OL førend i 2028 i Los Angeles.

Stangstiv russer gik verden rundt: Så blev han syndebuk

Superliga-træner vil af med dårligt ry: Er ikke et tudefjæs!

Nu lukker de tilskuere ind

FCK-fans får pengene tilbage

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU