Udsolgt folkefest: Verdensrekord lurer i København

Med 25.000 deltagere er der for første gang meldt udsolgt ved Copenhagen Half Marathon, og når startskuddet lyder, kan der meget vel skrives historie på anden vis

Løbeekspert Henrik Them varmer op til CPH Half Marathon
Følg Atletik

Søndag formiddag bliver flere store gader i København afspærret, og fortovene bliver tætbefolket. Herfra kan tilskuerne blive vidne til en historisk begivenhed. Hvis alt vel at mærke klapper.

For det kan gå begge veje, når den kenyanske verdensmester i halvmarathon, Geoffrey Kamworor, indleder et attentat på verdensrekorden i disciplinen.

Det gør han ved Copenhagen Half Marathon, der for første gang i sin levetid har nået deltagerloftet på 25.000 løbere.

Kenyanske Daniel Kipchumba vandt hos herrene sidste år. Foto: Jens Dresling
Kenyanske Daniel Kipchumba vandt hos herrene sidste år. Foto: Jens Dresling

Flertallet er selvsagt motionister, der skal ud og prøve kræfter med de godt 21 kilometer for at få en oplevelse og måske endda bestå en styrkeprøve.

Det populære arrangement i den danske hovedstad er på få år blevet et kæmpe tilløbssstykke, der imidlertid ikke kun tiltaler dem, som løber mod sig selv eller for hyggens skyld. Årsagen ligger lige for. Det fortæller løbeekspert og tidligere eliteløber, Henrik Them, til Ekstra Bladet.

- Alle i verden, der interesserer sig for løb, er klar over, at der er et hurtigt halvmarathon i København, siger han.

- Der er en reel chance for, at der kan blive sat verdensrekord. De sidste fire år er der løbet nogle rigtig hurtige vindertider, og det er noget, der spreder sig i medieverdenen. Så folk er klar over, at der er et løb i København, hvor der altid er en hurtig vindertid, fortæller eksperten.

I år ventes vinderen at blive kenyanske Kamworor. Han er tredobbelt verdensmester i halvmarathon og vandt sin seneste VM-titel i Valencia i 2018.

Hollandske Sifan Hassan vandt og satte europæisk rekord hos kvinderne i 2018. Foto: Jens Dresling
Hollandske Sifan Hassan vandt og satte europæisk rekord hos kvinderne i 2018. Foto: Jens Dresling
 

Men hvad skal der egentlig til for, at grænsen på 58 minutter og 18 sekunder, som er den nuværende verdensrekord (Abraham Kiptum, 2018), bliver brudt? Udover kilometer-tider på 2 minutter og 46 sekunder ...

- Først og fremmest skal vejret være godt. Det betyder rigtig meget. Vi har en hurtig rute, og vi har verdensmesteren på halvmarathon-distancen i kenyanske Kamworor. Hvis han rammer dagen, så har han en fifty-fifty-chance for at sætte verdensrekord, vurderer Them.

Eksperten bakkes op af sidste års danske mester på distancen, Thijs Nijhuis, der ser det som en fordel, at favoritværdigheden så entydigt ligger hos en enkelt person i år.

- I år har vi fået 'the big shot' (Kamworor, red.) ind som deltager. Faren er, hvis han hurtigt kommer til at isolere sig selv. Det er noget andet at løbe de sidste 6-8 kilometer alene uden pres frem for at blive jagtet, siger Nijhuis til Ekstra Bladet.

Kenyanske Joan Chelimo Melly var storfavoritten i 2018, men hun blev kun nummer tre. Foto: Jens Dresling
Kenyanske Joan Chelimo Melly var storfavoritten i 2018, men hun blev kun nummer tre. Foto: Jens Dresling
 

Førhen har Copenhagen Half haft en bred vifte af store navne, som kunne kæmpe om sejren, men i år er der en klar storfavorit. Verdensmesteren Kamworor skal nærmest gå kold eller løbe forkert for ikke at vinde.

Holder prognosen stik, vil vindertiden sandsynligvis heller ikke blive påvirket negativt af taktisk spil, der kan opstå, hvis aktørerne i en førergruppe eksempelvis ligger og lurer på hinanden. At der i år er én kæmpe favorit, kan blive opskiften på en verdensrekord.

- Det er uden tvivl måden at gøre det på. Jeg tror, at det er en bevidst strategi fra arrangørerne. Ideelt set skulle der måske lige have været en ekstra mand, udover Kamworor, der kunne kæmpe om sejren, siger Nijhuis.

Den 26-årige DM-konge, der søndag selv stiller til start for at forsvare sin titel, har et radikalt ændringsforslag klar, hvis man vil gøre løbet endnu hurtigere.

- Jeg tror, at ruten bliver hurtigere, hvis man løber den modsat. Der plejer altid at komme en stiv kuling lige i panden på en, når man løber nede ved Kalvebod Brygge. Så jeg lurer på, om man ikke kunne vende ruten om med fordel, siger han.

Den femte udgave af Copenhagen Half Marathon skydes i gang søndag klokken 11.15.

Folk giver sig fuldt. Foto: Jens Dresling
Folk giver sig fuldt. Foto: Jens Dresling
 

Tre gode råd fra den danske mester Thijs Nijhuis:

 Hav en plan for løbsdagen. Vær klar over, hvornår du har tænkt dig at spise morgenmad, hvornår du skal varme op, og om du vil tage cyklen eller bussen til startområdet. Ved at lægge en plan tidligt slipper du for at bruge kræfter eller energi på det under selve dagen.

- Træningsmæssigt kan du hente lige præcis nul procent de sidste dage. Det, du kan gøre, er at få sovet, spist og lagt en plan. Uanset hvilket niveau, man har, kommer det til at gøre ondt, hvis man løber op til sit bedste. Sørg for at spise normalt, men hvis valget står mellem en stor bøf og en portion pasta, så vælg pastaen. Har man lyst til at spise noget slik eller drikke en cola, skal man bare gøre det.

- Når løbet er gået i gang, kan det være klogt at holde lidt igen i starten. For de fleste varer et halvmarathon mere end en time, så man skal disponere kræfterne. Løb de første 20 minutter lidt roligere. Eksempelvis 3-4 sekunder langsommere pr. kilometer. Så kan man derefter mærke efter og stille og roligt løbe sig op. Er man typen, der gerne vil dø med skoene på, er det bare at tage chancen. Det er godt at have et solidt niveau, men til gengæld overpræsterer man aldrig ved bare at satse på det sikre. Men man skal være sikker på at være i form for at vurdere, om det er chancen værd at satse.

Ung kenyaner tryner landsmænd i København med rekord  

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind