Vagter stoppede VM-finale: Det var en fælde

En kæmpe skandale ramte VM i atletik tirsdag aften, da vagter måtte stoppe løber i at komme ind på stadion - nu mener løberen, at der var tale om en fælde

Skandale ramte atletik-verden sent tirsdag aften. Isaac Makwala mener, at der blev lagt en fælde. Video: AP
Følg Atletik

Han blev nummer fem ved OL og også nummer fem ved sidste VM, men ved de igangværende verdensmesterskaber i atletik i London skulle medaljen så endelig sikres.

Men sådan gik det slet ikke for 400 meter-løberen Isaac Makwala fra Botswana, der som flere andre ved VM er blevet ramt af maveinfluenza. Sygdommen holdt ham ude af de indledende heat på 200 meteren tidligere på ugen, men nu følte han sig klar til finalen på den dobbelte distance.

- Mit hjerte bløder nu, når jeg tvinges til at fortælle, at jeg misser finalen på 400 meter. Jeg kom til arenaen her til aften bare for at opdage, at de havde sat en fælde op, så jeg ikke kunne komme ind, lød det sent tirsdag aften på løberens Facebook-side.

-  Vi kæmpede hele dagen for, at sandheden skulle frem. Jeg vil godt slå fast, at jeg ikke er syg og er aldrig testet af en læge. Jeg kommer igen, skriver han.

Den tidligere verdensrekordholder Michael Johnson mener, at udelukkelsen kom for at gøre det nemmere for sydafrikanske Wayde van Niekerk.

- IAAF kan snart indse, at de har taget helt fejl. Hvad indebærer det her for andre sportsfolk. Hvis du kollapser er du okay, men hvis du kaster op, så er det ikke ok. Der er meget, der ikke passer her, siger Johnson til BBC og henviser til en tysk trespringer, der gerne måtte konkurrere efter at være kollapset.

- Nu er elefanten i rummet. Wayde van Niekerk er en IAAF-favorit, og nu er hans eneste udfordrer fjernet fra både 200 meter og 400 meter. Konspirationsteorierne vil ikke dø ud, siger Johnson.

Falcon Sedimo, der er chef for Botswanas atletikforbund, mener slet ikke, at hans løber har været syg.

- Det er bare en generel opfattelse på grund af sygdomsudbruddet. Han har kun et enkelt af symptomerne. Der har ikke været nogen formel kommunikation fra IAAF overhovedet. Vi fandt ud af, at han var udelukket, gennem medierne, og han er helt knust, lyder det.

Makwala føler selv, at han var rask, men vagter stoppede ham før VM-finalen. Foto: AP
Makwala føler selv, at han var rask, men vagter stoppede ham før VM-finalen. Foto: AP
 

Ifølge IAAF blev der fundet en smitsom sygdom hos Isaac Makwala allerede mandag, og her blev Botswanas holdlæge, holdleder og fysioterapeut informeret om, at atleten skulle i karantæne i 48 timer, og at han derfor ville gå glip af 400 meter-finalen.

Efterfølgende har IAAF beklaget, at løberen fra Botswana ikke kunne løbe.

- IAAF er meget kede af, at Isaac Makwalas hårde arbejde og talent ikke kommer til at kunne vises frem i aften, men vi må tænke på alle vore sportsfolks helbred, lød det i en melding.

Makwala nægtede at acceptere beslutningen og tog mod stadion, hvor han dog blev stoppet af vagter ved indgangen.

Sådan så det ud, da Makwala blev stoppet af vagter:

Wayde van Niekerk vandt som ventet guldet, men følte med sin konkurrent.

- Jeg så ham inden de indledende heats på 200 meteren, og jeg havde lyst til at give ham en krammer og ønske ham bedring. Det er hjerteskærende, lød det fra Niekerk.

Isaac Makwalas tid fra semifinalen på 400 meteren havde rakt til sølv foran Steven Gardiner og Abdelelah Haroun, der i stedet snuppede sølv og bronze i den udelukkede løbers fravær. Ifølge Makwala selv, så ligger skylden dog ikke hos IAAF, men hos regeringen. Hvilken regering, han tænker på, må stå hen i det uvisse.

Van Niekerk blev verdensmester: Fotos: AP

 

 

Makwalas udelukkelse skaber vrede i atletik-miljøet:

Mysteriet i OL-byen: Derfor står atleter i kæmpe kø til McDonald's

Kipketers største sejr: Jeg vandt over døden

Verdens hurtigste: Usain Bolt mistede VM-guldet i sidste løb

Skød model-kæresten: Oscar Pistorius kan komme ud før tid

Sara Slott efter VM-exit: Jeg er dybt rystet!

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun er dansk politiks nyeste protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind