Vildt forsøg på 'umulig' verdensrekord: Sådan gik det

Eliud Kipchoge var 25 sekunder fra at løbe et maraton på under to timer, da han forsøgte sig lørdag i Italien

Eliud Kipchoge manglede 'kun' 25 sekunder. Foto: AP
Eliud Kipchoge manglede 'kun' 25 sekunder. Foto: AP

Den olympiske mester i maraton, Eliud Kipchoge fra Kenya, var lørdag 25 sekunder fra at bryde den "umulige" grænse på to timer på de 42.195 meter.

Gennemfører maraton - seks dage efter startskuddet

Han forsøgte sig på en 2,4 kilometer lang rundstrækning på racerbanen Monza i Italien, men forsøget på at løbe på 1 time 59 minutter og 59 sekunder slog fejl. Han brugte 2 timer og 24 sekunder, skriver AFP.

Valget af Monza-banen skulle ellers sørge for optimale betingelser, hvad angår temperatur, vind og en flad rute. Samtidig skulle skiftende løbere skærme for vindmodstand og sikre kontinuerligt højt tempo.

Klokken 5.45 lørdag morgen begyndte forsøget, der er finansieret som et stort anlagt prestigeprojekt af sportstøjsproducenten Nike.

Zersenay Tadese (Eritrea) og Lelisa Desisa (Etiopien) var også med i forsøget, men det stod hurtigt klart, at de to ikke kunne bryde barrieren.

Kipchoge var til gengæld holdbar frem til de sidste omgange. Efter 15 kilometer var han fem sekunder foran tidsplanen, mens han efter 25 kilometer var to sekunder efter.

Herfra begyndte skridtene at blive for tunge, og han sluttede 25 sekunder fra målet.

- Jeg er stadig glad, selv om de sidste to runder blev lidt langsomme, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Hans tid på 2 timer og 24 sekunder er med afstand den hurtigste tid løbet på distancen, men han kommer ikke til at stå som verdensrekordholder.

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) anerkender således ikke løbet på den lukkede racerbane. Blandt andet på grund af den løbende udskiftning af de hjælpeløbere, som styrede tempoet.

Derfor er det stadig Kipchoges landsmand Dennis Kimetto, der er indehaver af verdensrekorden på 2 timer, 2 minutter og 57 sekunder.

Foto går verden rundt: Maraton-løber i pinlig penis-ups!

Fantastisk! Ny verdensrekord i maraton

Mega-firma i håbløs maraton-bommert: Det skrev I ikke!

De enkle og effektive råd: Få mere ud af din løbetræning